„Шанхай електрик” с предложение към Община Шумен
„Шанхай електрик” с предложение към Община Шумен / netinfo

Представители на китайската фирма „Шанхай електрик" Чен Лин - гл. инженер и Рай Ренг - ръководител проект, отправиха днес към община Шумен предложение за съвместна работа по подмяна на уличните лампи. Те бяха приети от кмета Красимир Костов. В срещата участва и зам.-кметът по строителство и екология Иван Йонков.

Представителите на „Шанхай електрик" предлагат чрез подходяща форма на сътрудничество да инвестират в уличното осветление на града, като подменят амортизираните осветителни тела с модерни LED-лампи. Китайците смятат да инвестират и в други градове, но биха искали Шумен да бъде пилотна община в реализацията на проекта.

Инвеститорите ще предоставят проектно и техническо решение, финансиране, инсталиране, застраховки за всички видове рискове, гаранции и поддръжка на уличното осветление за периода на сътрудничество. За общината няма да има финансови разходи и финансови рискове, подчертаха представителите на „Шанхай електрик". Инвестицията община Шумен ще изплаща в следващите години от направените икономии на изразходваната електроенергия.

Кметът Красимир Костов заяви, че предложението е навременно, тъй като общината има сериозен проблем с уличното осветление. Договорено бе представителите на „Шанхай електрик" да подготвят подробно предложение, което да бъде разгледано от Общинския съвет.