Ахмедов: Мюсюлманите у нас са защитна стена срещу радикалния ислям
Ахмедов: Мюсюлманите у нас са защитна стена срещу радикалния ислям / netinfo

Мюсюлманските общности в България могат и трябва да бъдат използвани като защитна стена срещу нахлуването на радикален ислям в страната. Това заяви в интервю за Дарик главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов.

В България  в момента няма атмосфера, която да позволява каквато и да е радикализация,  уточни още Ахмедов по повод делото срещу 13-те имами, което продължава на втора инстанция в Апелативен съд в Пловдив.  Това категорично се потвърждава и от становището на председателят на ДАНС Владимир Писанчев, обявено след атентата срещу „Шарли ебдо”, отбеляза Ахмедов.

По думите му в България няма звена на радикален ислям, но той отбеляза, че  страната ни е на кръстопът между Изтока и Запада и никой не е застрахован срещу акции на ислямски радикализъм. Мюсюлманската общност в България би се противопоставила на зараждащи се звена на радикалния ислям, ако се установи такава опасност, каза още пред Дарик Ахмед Ахмедов.

Той обясни, че терминът  „радикален ислям” не съществува като научно обяснение, защото не религията е радикална, а дейността на определени хора, които изповядват исляма. Привържениците на „Ислямска държава” не са истински мюсюлмани, техните действия са по-скоро политически, не религиозни, коментира още секретарят на Главното мюфтийство в България.

Ахмедов заяви още, че единствено джамията в Пазарджик не е под юрисдикцията на главно мюфтийство,  но се прави всичко възможно този храм да бъде приобщен към мюфтийството.

Новини от Пловдив