Детско отделение в МБАЛ „Пловдив” пълно заради дихателни инфекции
Детско отделение в МБАЛ „Пловдив” пълно заради дихателни инфекции / netinfo

През последните дни чувствително се повиши броят на постъпилите при нас деца с бронхиолити и пневмонии, заяви  д-р Анеса Георгиева, завеждащ детското отделение в МБАЛ „Пловдив”. Сред заболелите преобладават кърмачетата и малчугани до 3-годишна възраст.

Педиатрите са категорични, че това определено са  усложнения от вирусни инфекции. Дали е грип или заболяванията са причинени от други  вируси не може със сигурност да се твърди, тъй като до момента грипен вирус не е изолиран.

Този сезон не са изключения и заболявания, при които освен висока температура, болки в гърлото, хрема и кашлица,  има и симптоми на стомашно-чревния тракт – гадене и повръщане, понякога и диария, посочи д-р Георгиева. Децата, особено до 3-годишна възраст, бързо се обезводняват и се налага да им бъдат включвани системи.

Много е важно  още при първите симптоми да се потърси лекар, да се преустановят контактите на болното дете с децата  от градината или училището, подчерта лекарката.  Освен това уместно е да се провежда предсезонна профилактика с противовирусни средства.