Дрон се разби на моравата пред Белия дом
Дрон се разби на моравата пред Белия дом / снимка: sxc.hu

С катастрофа на моравата на Белия дом приключи полетът на безпилотен самолет, управляван за хоби от американец, предаде АП. Инцидентът е извънреден, макар и не злоумишлен, и предизвика нови въпроси около гарантиране сигурността на президента на САЩ.

След инцидента се появи мъж, който призна вината си за инцидента посреднощ, уточнява БГНЕС.

Той обяснил, че не възнамерявал да вкара машината в района на Белия дом, съобщиха пред медиите официални лица. Не атентат, а развлечение с безпилотната машина са причина за станалото, заяви говорителят на Сикрет сървис Браян Лири.

В момента на инцидента президентът Барак Обама и съпругата му Мишел не били в Белия дом, тъй като са в чужбина. Не е известно дали в сградата са се намирали техните дъщери Саша и Малиа.

Това е първи подобен пробив в охраната на президентската резиденция, макар че подобни случаи е имало наблизо до Белия дом. Властите се притесняват, че безпилотни машини, задвижвани от четири перки - вече са високо технологични и спокойно могат да бъдат използвани от терористи.

Полицаи, пожарникари и представители на други служби пристигнали в Белия дом веднага след инцидента. Сградата била тъмна, а районът около нея останал блокиран до 5 ч. сутринта, когато представителите на службите били допуснати в периметъра на инцидента. С настъпването на деня десетина агенти на Сикрет сървис се пръснали из ливадата на Белия дом в търсене на останки от машината в момент, в който започнал да вали сняг.

Поради инцидента отново може да се разгори публичният дебат за използването на дронове за търговски нужди в небето на съединените щати. Детайл от това обсъждане е и загрижеността на Сикрет сървис от целите, с които такива машини могат да се използват.