Съдът гледа делото за радикален ислям
Съдът гледа делото за радикален ислям / Thinkstock/Getty Images
Съдът гледа делото за радикален ислям
77620
Съдът гледа делото за радикален ислям
  • Съдът гледа делото за радикален ислям

Апелативният съд в Пловдив заседава от 9 часа тази сутрин по делото за радикален ислям срещу 13-те имами. Мюсюлманските духовници бяха осъдени в Пазарджик с една ефективна, две условни присъди и парични санкции.

Делото днес е образувано по жалба на осъдените и по протест на прокуратурата. В жалбите си подсъдимите молят за оправдателна присъда, а обвинението настоява за максимално увеличение на наложените глоби. Има и искане за нови преводи от арабски на български език.

Очаква се засилена охрана по време на процеса.

Единствената ефективна присъда е за Ахмед Муса Ахмед, който е бе осъден на една година затвор, след като бе признат за виновен в разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Днес обаче Ахмед Муса няма да се яви в съда, съобщи пред Дарик неговият защитник адвокат Елвира Панкова. По думите й няма годни доказателства за това, че клиентът й организира и ръководи подобна група. Делото е много обемно и мотивите на съда са над 200 страници, уточни Панкова.

За виновен по две от повдигнатите обвинения е признат и Саит Мутлу, който е с условна присъда от 1 година и глоба от 3 000 лева. Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условно и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

Пред съдебната палата в Пловдив днес се събират членове и симпатизанти на ВМРО, за да изразят подкрепа в действията на българския съд и да се обявят против разпространението на антидържавната идеология на радикалния ислям в България.