Реформаторите казват до дни ще правят ли конгрес за един лидер
Реформаторите казват до дни ще правят ли конгрес за един лидер / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерите на Реформаторския блок ще се съберат тази седмица, за да решат дали ще се прави конгрес. Идеята е независимо от това накъде ще се наклонят везните евентуалният форум да се проведе достатъчно рано преди местните избори.

Това съобщиха пред „24 часа” част от лидерите в блока. Представители на ДСБ, ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и БНД плюс Гражданският съвет на блока ще претеглят какви са плюсовете и минусите на двата варианта - със или без бърз конгрес.

Очаквано на срещата няма да бъде поканена Християндемократическата партия на Ирина Абаджиева-Репуц, която отпадна от общите планове, след като не успя да вкара депутат.

За разлика отпреди няколко месеца, сега в блока нямало напрежение около предстоящия форум за избор на единен лидер, на два пъти отложен с натиск от ДБГ и СДС. Соченият за фаворит за водач Радан Кънев бил категоричен - конгрес трябва да се свика само ако го искат всички в блока.

„Дори да не е конгрес, ще направим нещо, което да е достатъчно категоричен знак, че сме единни. За да останат симпатизантите ни с убеждението, че ще играем заедно във всички общини - и за кметове, и за съветници”, обясни един от председателите.