Оцелели от Аушвиц посетиха бившия концлагер
Оцелели от Аушвиц посетиха бившия концлагер / снимка: Guliver/Getty Images

Оцелели концлагеристи от Аушвиц/Биркенау посетиха бившия нацистки лагер на смъртта ден преди честванията на 70-ата годишнина от освобождаването му, за да отдадат почит на свои близки и на милионите избити по време на Холокоста, предадоха ТАСС и АП.

Някои от тях посещават лагера за първи път от края на Втората световна война. Аушвиц/Биркенау е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г. през последните месеци на войната. Съветското настъпление принуждава нацистите да отстъпят от окупираната Източна Европа към Германия. Те вземат със себе си много от затворниците, които да избият по пътя. След себе си оставят няколко хиляди души, сред които деца и умиращи концлагеристи.

Съвременното човечество не може да разбере целият ужас на случилото се в концлагера, заяви пред ТАСС Давид Вишня, бивш концлагерист, роден през 1926 г. в Полша. „Това е абсолютно друг свят. Ако не си бил затворник, не може да се разбере. Разбира се, необходимо е да се учи, да се разказва за това, да се обяснява. Но даже ако младото поколение дойде тук и погледне как е изглеждало това, те просто няма да го приемат, няма да разберат. Това не може да се обясни. Хората не могат да осъзнаят, че човечеството е способно със собствените си ръце да създава подобни трагедии”, заяви той.

„Съпругата ми не вярва и на половината от нещата, които съм й разказвал. Тя се е родила в САЩ. Аз пък не разбирам, когато тя говори за „неправилното” масло за хляб”, добави Вишня, прекарал две години в лагера.

„Смайващите статистики не са историите, които трябва да се разкажат”, коментира пред АП 93-годишният Марсел Тухман, оцелял от Аушвиц и три други нацистки лагера. „Историите могат да се разкажат само от жертвите. За нещастие техните гласове бяха заглушени от газовите камери и крематориумите, така че ние оцелелите сме тук, за да говорим за тях и да почетем паметта на техните страдания”.

Няколко от оцелелите произнесоха кадиш, еврейската молитва за мъртвите, застанали до печално известния надпис „Трудът те прави свободен”. Общо 1,1 милиона евреи, роми, хомосексуалисти и други са били изтезавани и екзекутирани в Аушвиц, много от тях в газови камери, припомня АП.

Източник: БТА