Защита на информацията ще преподават в СОУ Емилиян Станев
Защита на информацията ще преподават в СОУ Емилиян Станев / DarikNews.bg

Нова паралелка планира да разкрие от началото на следващата учебна година СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново. Става дума за специалността „Защита на информацията”, която е насочена към бъдещите осмокласници. „Подобни паралелки има само в две училища в цялата страна, така че можем да кажем, че сме сред първите”, коментира директорът на училището Кина Котларска. В рамките на четирите години на обучение, учениците ще изучават основи на правото и правовата държава, защита на националната сигурност, криминалистика и криминология, основи на компютърните системи и технологии, защита на информацията в интернет и др. Един от профилиращите предмети е психология и логика. Така учениците ще се запознаят с психологията на престъпното поведение, етика и право на информационното общество и екстремална психология.

„Над 96% от нашите зрелостници постъпват във висши училища. Голяма част от тях се насочват към ВТУ и НВУ. Включително този аргумент ни провокира да тръгнем към този профил. Бакалавърската специалност „Защита на информацията” в Националния военен университет се радва на голям интерес. Във Великотърновския университет пък има много силен прием по психология, където се влиза с висок успех. Надяваме се да подготвим много добри студенти за нашите висши училища”, посочи Кина Котларска.

От няколко години училището реализира две паралелки след седми клас и една след осми. И този път бъдещите седмокласници с интерес към изкуствата ще могат да развият таланта си в съответната паралелка. СОУ „Емилиян Станев” предстои да приеме осмокласници в технологичен профил с интензивно изучаване на информационни технологии, първи и втори чужд език по избор на децата.

Най- голямото училище в региона разполага с огромна база. „Не цялата е такава, каквато искаме да бъде. Целенасочено отделяме средства от делегирания бюджет за модернизиране и обновяваме. Миналата година направихме звукозаписно студио и ремонтирахме четири класни стаи”, каза още директорът на гимназията. За тази година е заложено обновяване на тоалетните на втория етаж и модернизиране на двата кабинета по информационни технологии, където са необходими подмяна на дограмата, подовата настилка и изолацията, както и закупуване на нови компютри.