Продават дипломи за основно, средно и висше образование
Продават дипломи за основно, средно и висше образование / netinfo

Продавам дипломи за основно, средно и висше образование, обява с това съдържание възмути българи, живеещи в чужбина. Тя се разпространява от интернет-платформа, чиито потребители са основно наши емигранти.

Според обявата човек може да си закупи документ за всички степени от българското образование. Съобщението е предназначено най-вече за българите в Кипър и Англия.

До събота, включително, обявата е била активна, след това изчезнала. Има вероятност това да е свързано със сигналите, които са подадени  до полицията в България.

Всъщност освен този сайт има профили, вероятно фалшиви, във фейсбук, които са от името на някоя си Бенита Диана.

Със сигурност поне двама души са алармирали нашите власти. Данаила Минева е изпратила сигнал на електронната поща на българското министерство на вътрешните работи. Тя е от главните инициатори на дискусия в социалната мрежа, чрез която да се търсят начини за спиране на такива обяви.

Сайтът, предлагащ фалшиви дипломи за средно и висше образование, вече е свален. Платформата, чрез която се търгуваха документи за образователен ценз, вече не е достъпна, съобщава „Телеграф“, цитиран от bulgaria.utre.bg. От МВР, обаче, са признали, че сайтът не е свален от тях.

„За да можем да пристъпим към подобни действия, трябва да е налице извършено престъпление, т.е. да е осъществена покупко-продажба на фалшив документ“, обяснили разследващи. Това означава, че продавачите на образование сами са свалили сайта си, чрез който набираха клиенти.