Огромен интерес към програмата за саниране във В. Търново
Огромен интерес към програмата за саниране във В. Търново / DarikNews.bg, архив
Огромен интерес към програмата за саниране във В. Търново
77604
Огромен интерес към програмата за саниране във В. Търново
  • Огромен интерес към програмата за саниране във В. Търново

Огромен интерес предизвика разяснителната кампания за по Националната програма за енергийна ефективност, която кметът на Община Велико Търново инициира. Още от сутринта опашки се извиха пред Центъра за услуги и информация, където гражданите бяха посрещнати от експерт, готов да отговори на всички въпроси.

„Наложи се дори да влезем в зала с около 20 домоуправители, които имаха голям интерес по програмата. От нас се искаше да разясняваме документите, които са качени на сайтовете на Общината и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, каза инж. Ани Янкова, главен експерт в дирекция “Строителство и устройство на територията”.

Гражданите обаче не трябва да забравят, че предложената документация е в проект. На 28 януари се очаква да бъдат публикувани официалните бланки, в които вероятно ще има известни промени. Кандидатстването по програмата обаче може да провокира междусъседски свади.

„За направата на сдружение е необходимо съгласието на 67% от живущите. След това избраният за председател е длъжен да осигури достъп до всички апартаменти. Тук може да има проблем, защото винаги има собственик, който отказва”, коментира инж. Янкова. Според нея всеки, който има някакви притеснения, може да се допита до адвокат и в детайли да се запознае с цялата документация.

Макар че кандидатстването провокира редица въпроси, експертите са се погрижили процедурата да е максимално улеснена. За финансиране могат да се борят всички многофамилни жилищни сгради, които са построени по индустриален способ. Минималният брой на апартаментите е 36 самостоятелни жилища. Задължително е всички собственици да са съгласни.

Разяснителната кампания ще продължи през целия процес на проекта. На нарастващия интерес на великотърновци към програмата ще бъде отговорено с подробно, точно и своевременно предоставяне на информация за сроковете и условията за кандидатстване.