Панорамна тераса отваря нов път към Стария град
Панорамна тераса отваря нов път към Стария град / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

С панорамна площадка на ул. "Съборна" се увеличават пътищата, които водят към Старинен Пловдив. Теренът се намира над северната част на Тунела срещу катедралния храм "Света Богородица". Гледката от това място към булевард „Цар Борис III Обединител“ бе години наред закрита от заведение, което вече е разрушено.

В следващите два месеца мястото ще бъде облагородено, като ще създава връзка между пешеходната част на Капана и Стария град. Изграждането на настилка от оригиналните плочи на мястото, поставянето на пейки, озеленяване и осветление ще струва около 200 хиляди лева от предвидените 3,5 милиона лева за тротоарни настилки.

Политиката на общината поставя чистотата на възприятието над приходите от търговски обекти, които пречат на градоустройствената визия, каза Тотев при първата копка на площадката.

В зелената площа над площадката ще има райграс и цветен надпис „Пловдив“ с двуметрови букви, който ще се вижда от булеварда. За осветелението ще бъдат монтирани 13 стълба и 16 прожектора, каза шефът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

За цветята  и тревата, които образуват огромния надпис, ще бъде изградена напоителна система. Буквите на надписа през различните сезони ще бъдат оцветени от бегонии и теменужки.