Възстановяват църквата в село Езерец
Възстановяват църквата в село Езерец / Община Шабла

Започна ремонт на църквата в село Езерец, съобщават от община Шабла.
Предвижда се възстановяване на вътрешните колони и почистване на мазилката, за да останат само автентичните каменни стени. Ще се направи опит за разкриването на първия слой от уникалния каменен под, а по-късно по открити стари снимки ще се търси възможност да се възстанови вида на иконостаса и цялостната вътрешната уредба. Около храма ще бъде издигната ограда с железни порти, ще се освободи пространството около входа, за да може той да се види в цялата си красота.

Запазени източници документират, че църквата в Езерец датира поне от 1853 година, като оцелява след разрушителното земетресение от 1901-ва. След 40-те години на ХХ век тя спира да функционира, имуществото е разграбено, но иконите са спасени и до днес се съхраняват в храм „Св. Харалампий“ в Шабла.

Църквата в Езерец ще бъде възстановена по проект на стойност над 365 000 лева, който  се финансира с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони.
Възстановителните дейности започнаха със символична „първа копка“. На събитието присъстваха близо 50 жители и гости на селото, сред които кметът на община Шабла проф. Райна Бърдарева, двамата ѝ заместници Мариян Жечев и Георги Тодоров, кметският наместник в Езерец Петранка Георгиева, Яксенка Моллова - представител на Варненска митрополия и гл. архитект Габриела Семова - автор на проекта за реконструкция на сградата.

Трима свещеници - отец Павел Максимов, отец Василий от Каварна и йеромонах Никифор, отслужиха водосвет и благословиха началото на ремонта.