Павлова отговори на Божинов за пътя Тлачене- Габаре
Павлова отговори на Божинов за пътя Тлачене- Габаре / Дарик Враца - арихв

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на парламентарния контрол отговори на питане на народния представител от Врачанска област Георги Божинов, относно състоянието на пътs Тлачене - Габаре, община Бяла Слатина и евентуалното му заличаване от транспортната схема на страната.

„Вече обсъждахме въпроса за този път преди две години. Техническото му развитие не отговаря на изискванията и ние нямаме, включително и правно основание да се заемем с неговата рeхабилитация. Пътят е общински, това е факт“.

Според нея единственото, което може да се направи на този 5 км. участък е  Пътната агенция да дари на Община Бяла Слатина фрезован материал и друг тип материали, които са остатъчни от други текущи дейности. От своя страна, общината със собствени средства по програмата за социална заетост да наеме работници, които да положат този материал, за да може пътят да добие някакво проходимо състояние, препоръча Павлова.

„За съжаление, в цялата страна имаме много пътища, които са в изключително тежко състояние. Аз потвърждавам, че този път не отговаря дори на минималното изискване на подобен клас пътища. Трябва да подлежи на основен ремонт, за да бъде възстановен в нормалната пътна рамка.”, сподели министър Павлова. Тя добави, че има ограничен лимит в бюджета за ремонт и рехабилитация на пътищата и тези средства се насочват първо към възстановяване на пътни настилки там, където има най-голям трафик и най-голям брой движение“, каза Павлова.

”От общо 20 000 км дължина на пътища, 11 700 км са третокласните пътища и именно за тях ще бъде необходима целенасочена програма за възстановяване и това може да се случи, когато бюджета го позволява. Средствата за ремонт на тези 11 000 км е 5 милиона за цялата страна, което означава, че от 11 700  км пътища можем да рехабилитираме само 15 км, уточни министър Павлова.

Георги Божинов коментира, че е наясно с възможностите на бюджета за ремонт на третокласните пътища в страната. «Но и това е някакво решение, ако бъде изпълнено. Поне да не прекъсва връзката между двете села Тлачене и Габаре. Все пак, благодаря на министър Лиляна Павлова, за ангажимента, който пое за частичното решаване на този  дългогодишен проблем на хората от този регион» каза народният представител.