Френски архитекти ще преобразяват пловдивските читалища
Френски архитекти ще преобразяват пловдивските читалища / снимка: plus.google.com
chitalishta
77602
chitalishta
  • chitalishta

Всички читалища в Пловдив ще изглеждат по еднакъв начин до 2019-та година. Това предвижда един от проектите, заложени в кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

„Идеята ни е да постигнем визуална идентичност на тези обекти и да ги направим по-лесно разпознаваеми“, разказа за Дарик радио Радостина Георгиева – експерт програмни проекти във Фондация „Пловдив 2019“. По думите й вече има архитекти от Франция, с помощта на които проектът трябва да бъде осъществен.

Тя бе категорична, че ще се работи и в посока на повишаване квалификацията на работещите в системата на читалищата, като по този начин работата им ще стигне до много повече хора.

Според Сашка Гъделева, която е председател на Общинското сдружение на читалищата в Пловдив, материалната база на читалищата в града е в окаяно състояние. Държавната субсидия за издръжка е твърде недостатъчна, а и когато нямаш условия, не можеш да работиш пълноценно, дори и да искаш, категорична е тя.

По отношение на състоянието на материалната база, зам.-кмета по културата Стефан Стоянов коментира, че читалищата са отделни юридически лица и сами носят отговорност, както за дейността, която извършват, така и за състоянието на материалната база.

Отделно община Пловдив ще извърши проверка в кои читалища в града дейността е по занижена, за да се опита съдейства за повече прояви там, ако е възможно.

още по темата чуйте от прикаченото аудио