Групата на Черния Роди стои зад убийствата на Манджуков и Дамянови
Групата на Черния Роди стои зад убийствата на Манджуков и Дамянови / netinfo

Варненска престъпна група, начело на която стои 48-годишният Радослав Калчев-Черния Роди, е извършила убийствата на Борислав Манджуков и на семейство Дамянови. Това заяви на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Калчев е в неизвестност и е обявен за общо национално издирване. Той е напуснал страната на 11 януари.

Членове на групата са били Николай Тошев-Чирпанския, Галин Мирчев-Жорко, Мирослав Михалев, Деян Михалев, Недялко Цветков-Чубака, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев–Тополския и Николай Илиев-Мазния.

Борислав Манджуков беше убит на 24 март 2014 г. пред кооперация на бул. „България” в София. Митко и Наталия Дамянови бяха разстреляни на 8 януари 2015 г. в столичния квартал„Витоша”.

„Групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания. Двама от членовете й са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков. Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев-Чирпанския. Ръководителят на организираната престъпна група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Дамянов, съпругата му е паднала като косвена жертва. 30 000 евро е било платено за убийството на сем. Дамянови", заяви Сарафов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че варненската група е работила с друга престъпна група, която бе разкрита наскоро. „От сряда започна да се провежда поетапна специализирана полицейска операция. Имаше арести, блокада на град Варна и извеждане на конкретни лице от престъпна среда. В момента в, който колеги от София стъпиха във Варна, лицата изчезнаха”, добави Лазаров.

Черния Роди беше осъден през 2007 г. на 2 години и 11 месеца затвор, след като в дома му беше намерен хероин за над 80 000 лева. През 2009 г. той подписа споразумение за ефективна присъда от година и 11 месеца, след като беше един обвиняемите по мегадознанието, разследващо дейността на ръководената от Иван Славков и Веселин Данов престъпната група. Същата година Калчев получи още една година и 9 месеца затвор заради неплатени данъци. Николай Тошев, Недялко Цветков-Чубака, Петър Благоев, Николай Илиев, Мирослав Михалев и Деян Михайлов са многократно осъждани за разпространение на наркотици, грабежи, хулиганство и изнудване.