Получаваме 15 млн. долара от САЩ за инвестиции в отбраната
Получаваме 15 млн. долара от САЩ за инвестиции в отбраната / снимка: Dariknews.bg

България ще получи 15 милиона долара за инвестиции в отбраната, осигурени от правителството на САЩ, съобщи във Велико Търново военният министър Николай Ненчев. По думите му средствата ще се използват за ремонт на полигона в Ново село и летището в Безмер, за изграждане на нови съоръжения и за инфраструктура. Инвестициите ще бъдат осигурени в рамките на тази година.

Ненчев каза още, че бюджетът за отбрана ще нараства постепенно, а Българската армия ще се модернизира съобразно стандартите на НАТО. Очаква се скоро да придобием многоцелеви самолет и 3D радари за отбрана на въздушното ни пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към Алианса, посочи министърът. Той уточни, че са договорени съвместни подготовки с войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

В най-скоро време 180 военнослужещи ще бъдат изпратени, за да подпомогнат органите на МВР при охраната на южната ни граница, съобщи още Николай Ненчев. По думите му Българската армия ще оказва предимно логистична подкрепа.

Министърът ще настоява за допълнителна подготовка и обучения на военнослужещите, които ще бъдат изпратени на границата, тъй като това е много специфична дейност.

Николай Ненчев посочи още, че Военното министерство е готово да предостави на Агенцията за бежанците стари казарми и поделения. Има десетки такива сгради в цялата страна, които могат да се ползват за настаняване на бежанци. Към момента подобно искане в министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, допълни министърът. Според него общините, които искат да придобият военни имоти на своята територия, могат да ги получат само при категорични доказателства, че терените ще се ползват за публични цели и няма да бъдат преотдавани или продавани. Той прогнозира, че се очаква постепенно увеличение на бюджета за отбрана, като до края на годината той ще нарасне с 2 процента и ще достигне до 77 млн. лв.

Министърът на отбраната бе на работно посещение във Велико Търново по покана на депутата от Реформаторския блок Иван Иванов, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Други новини от Велико Търново