Стрес и липса на йод отключват заболявания на щитовидната жлеза
Стрес и липса на йод отключват заболявания на щитовидната жлеза / снимка: sxc.hu
Стрес и липса на йод отключват заболявания на щитовидната жлеза
77588
Стрес и липса на йод отключват заболявания на щитовидната жлеза
  • Стрес и липса на йод отключват заболявания на щитовидната жлеза

Стресът и липсата на йод в организма могат да отключат различни заболявания на щитовидната жлеза.

В това увери пред Дарик един от най-добрите ендокринолози в България д-р Емил Начев.

В интервю за предаването „Най-добрите лекари" медикът посочи, че проблемите на щитовидната жлеза най-често засягат сърдечно-съдовата система.

Може обаче да се стигне до нарушения в състава на костите, както и до пробреми с половата система. Затова препоръката на специалиста е да се ядосваме възможно най-малко и да се храним с нормална йодирана българска сол.

„Заболяванията на щитовидната жлеза основно са генетични и по отношение на съхраняване, това, което можем да направим, е да намалим стерса, защото той активира автоимунни процеси. Другото важно е да се спазва йодната профилактика, защото голяма част от проблемите са липсата на йод, основно в детска възраст, а после при бременност и кърмене. За съжаление, тя се подценява, особено при децата. Липсата на йод увеличава размера на жлезата и склонността към заболяване. Солта в България е йодирана и препоръката е българинът да се храни с нормална, българска сол", обясни специалистът.

„Нарушенията обхващат различни органи и системи, като в зависимост от това дали жлезата произвежда повече или по-малко хормони, нарушенията са различни. Основно се засяга сърдечно-съдовата система, има метаболитни нарушения, нарушения по костната система", добави Начев.

По думите му стресът е активиращ фактор:

„Той не е причина, но е фактор, който може да отключи заболяването. Промените в здравеопазването не може да са отделени от промените в обществото. Трябва да се решат проблемите кардинално, като обществото трябва да промени мястото в съзнанието си на здравеопазването. То тряба да излезе на значително по-централно място. А сега е на опашката на приоритетите и на обществото, и на управлението в страната".