Три дни празнуваме Деня на Разград
Три дни празнуваме Деня на Разград / Радка Минчева, архив
Три дни празнуваме Деня на Разград
77571
Три дни празнуваме Деня на Разград
  • Три дни празнуваме Деня на Разград

Три дни продължават събитията, посветени на Деня на Разград и организирани от местната управа – съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Цветана Бенонова.

Първото събитие в празничния календар е откриване на съвместна изложба на Художествена галерия – Разград и Национален парк-музей „Шипка“ в понеделник, 26 януари от 17,30 ч. Експозицията е под надслов „Българското опълчение – героична летопис“, включва: ордени, медали, оръжия, патрони и други вещи от боевете при Шипка. Бенонова припомни, че 67 жители на Лудогорието са били в редовете на опълчението.

С урок по история „Освобождението на Разград“ – съвместна изява на Регионалната библиотека, Регионалния исторически музей и Държавен архив – Разград започва следващия ден. Урокът в библиотеката е от 13,30 ч. на 27 януари.

В 14,30 ч. на 11 етаж в община Разград се открива фотографска изложба с творби от ученическия конкурс „Зимни пейзажи от родния край“. Той се организира от ЦУТНТ-Разград, в него са участвали 24 тийнейджъри с 68 творби. Жури в състав: фотографът Свилен Ризов, Радка Минчева – Дарик Разград и дизайнерът Александра Николова определя победителите.

В 15,00 ч. започва тържествената сесия на Общински съвет-Разград. На нея ще бъдат гласувани номинациите за званието „Почетен гражданин на Разград“ и носител на наградата „Принос към икономиката на община Разград“.

Призовете ще се връчат вечерта на специален ритуал в Общинския културен център. След това е второто представяне на празничния спектакъл на Капанския ансамбъл "Кино на село". В концерта участват и възпитаници на Центъра за работа с деца.

Самият Ден на Разград – 28 януари – започва с празничен водосвет и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци. В храма „Св. Николай Мирликийски“ ще го отслужи Русенският митрополит Наум.

В 10,30 ч. в къща-музей „Димитър Ненов“ се открива изложба „Българският цар Самуил – Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“. Проявата се организира от Регионалния исторически музей-Разград, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ“Св. Климент Охридски“ и Националния археологически институт с музей към БАН.

От 9,00 до 16,00 ч. във РИМ-Разград и всички къщи-музей ще има Ден на отворените врати.

За 11,00 ч. е насрочено традиционното детско парти за децата, родени на 28 януари. Заедно с кръстника си – кметът Денчо Бояджиев – те празнуват във фоайето на Общинския културен център.

В 14,00 ч. от площад „Възраждане“ стартира лекоатлетическият крос „Освобождение“.

Към същия площад, но в 17,30 ч. от площад „Независимост“, по ул. „Кирил и Методий“ тръгва факелно шествие на полковите икони и въвеждането им в Мавзолея-костница за поклонение. Начело на колоната ще са иконите на „Исус Христос Вседържител“ – подарена на параклиса в село Езерче и руската икона на неизвестен светец – Дмитрий Донски или Александър Невски – подарена на 17-та Разградска пеша дружина.

В 17,45 ч. на площад „Възраждане“ е общоградското тържество за Деня на Разград. След тържествените слова ще бъдат поднесени венци и цветя пред Мавзолея-костница на загиналите руски воини и български опълченци. Денят ще завърши с празнични илюминации.