Прокуратурата се самосезира заради оскверняване на джамията в Добрич
Прокуратурата се самосезира заради оскверняване на джамията в Добрич / grandmufti.bg

Районна прокуратура - Добрич се е самосезирала заради оскверняване на джамията в Добрич и по случая е образувана преписка, съобщи на брифинг окръжният прокурор Пламен Николов. На 12 януари върху сградата на джамията "Хаджи Осман" беше изрисуван двуметров християнски кръст, за което районният мюфтия Билял Дарджан, който също присъства на брифинга, е подал жалба в полицията, а прокуратурата се е самосезирала.

Намираме инцидента за изключително сериозен, посочи Николов като обясни, че според Наказателния кодекс оскверняването на религиозен храм е престъпление и се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с пробация, както и с глоба от 3 до 10000 лева.

Николов обясни, че преди прокуратурата да предприеме действия той е провел среща с районния мюфтия, за да разбере дали поставянето на свещен за една религия знак върху молитвен храм от друга религия се приема от мюсюлманите като оскверняване.  Районният мюфтия е бил категоричен, че вярващите приемат деянието по този начин.

Прокуратурата и полицията работят с всички сили за разкриване на това престъпление и няма лесно да се откажем, заяви Николов. "На фона на събитията в Европа оскверняването на храм, независимо от коя религия, е не само престъпление по смисъла на нашето право, а и действие извършено в крайно неподходящ момент, което внася допълнително напрежение в обществото", коментира окръжният прокурор.

Районният мюфтия Билял Дарджан допълни, че случаят е бил неприятен не само за вярващите мюсюлмани, но и за живеещите около джамията християни. Той обясни, че това не е първото посегателство върху сградата, имало е и други, но по-дребни като например чупене на стъкла. В останалите мюсюлмански храмове в региона досега подобни случаи не са констатирани, съобщи районният мюфтия и поясни, че в областта има 50 джамии, от които 30 са обслужвани от свещенослужители.

Районният мюфтия и окръжният прокурор заявиха още, че засега в Добричка област няма опасност от навлизане на радикален ислям. "И двамата сме убедени, че навлизането на радикален ислям е вредно и за вярващите в традиционния ислям, и за държавата ни. Това би нарушило добрия етнически модел в нашата държава, уважението, което имаме един към друг и което сме градили много години", каза Николов. Темата беше коментирана във връзка с големия брой имигранти, заловени в Добричко. По думите на окръжния прокурор само за миналата година, само по море, на територията на Добричка област са стъпили над 150 имигранти от държави - изповядващи ислям, от Близкия и Среден  Изток.

"При наличие на толкова много чужденци, дошли по нелегален начин на нашата територия, аз като окръжен прокурор не мога да съм сигурен дали сред тях няма и радикално настроени хора или терористи", посочи Николов. Той обясни, че затова е  изградена строга организация за взаимодействие между гранична полиция, ДАНС, Прокуратурата и ОД на МВР. Целта е да не се допусне в страната нито един човек, преди той да е проверен от ДАНС и да е оценена опасността от проникване на радикален ислям или тероризъм. Рисковете за Добрички регион са по-малки, защото тук не е разкрит център за настаняване на имигранти, отбеляза още Николов.