Първолаците вече ще сричат и текст за софийското метро
Първолаците вече ще сричат и текст за софийското метро / снимка: Dariknews.bg, архив
Първолаците вече ще сричат и текст за софийското метро
77554
Първолаците вече ще сричат и текст за софийското метро
  • Първолаците вече ще сричат и текст за софийското метро

Първокласниците, които учат по буквара на издателство „Просвета”, ще изучават урок за софийското мерто. Това каза пред Дарик директорът на издателството Никола Кицевски.

Той обясни, че текстът, чийто автор е поетът Владимир Попов, разяснява за първолаците думи като тунел, влак, релси, перон и вагон. Кичевски уточни, че букварът ще е полезен и за малките ученици, които не са от столицата, защото ще разясни за тях какво представлява подземната железница.

В града ни има метро.
Мама, татко и аз слизаме на перона.
Стъпалата се движат сами- надолу и нагоре.
Като в приказка. Колко красиво е метрото!
По релсите минават влакове. Показват се и се скриват в тунелите.
Един влак спира пред нас. Влизаме във вагона. Колко бързо се движи.
Слизаме на спирка „Сердика” - мама, татко и аз.


Това е урокът за столичната подземна железница, включен в червения буквар на издателство „Просвета”. По думите на Никола Кицевски той е съобразен с материала и буквите, които първолаците ще са изучили до този момент.

„Те ще прочетат един доста кратък текст, защото по това време още не могат да четат. Особено трудното при правенето на букварите е, че трябва с една част от азбуката да се направи цялостен измислен текст. Примерно доста букви още не са взети, когато се чете текстът за метрото. Така че текстът е доста детски, кратък, за да може да се прочете”, обясни Кицевски. 

Никола Кицевски уточни, че текста за метрото ще усъвремени буквара, в който има и текст за компютъра.

„Всички буквари, по които сега децата работят, са правени през 2002 г. Съответно за 12-13 години много неща се променят в страната. Променя се предметността. Едно от нещата, които сега са забележителни, е, че в София работи метро. Покрай метрото влизат и други понятия като влак, тунел, и други, които могат да обяснят железопътния транспорт. Букварите се ползват не само от деца в София, някои от които пътуват в метрото,а и от деца в провинцията, които ще научат, че има метро”, обясни още той.

В червения буквар на „Просвета” бъде включено и ново стихче - „Родина” , отново с автор Владимир Попов, което пояснява що е родината и какви чувства трябва да предизвиква тя, каза още Никола Кицевски.