Просветният министър призна нуждата за подмяна на учебниците
Просветният министър призна нуждата за подмяна на учебниците / снимка: БГНЕС, архив

Учебниците са стари, в тях има какво да се прави, защото те са създадени в друга историческа среда, преди приемането на България в ЕС и при по-малка степен на глобализация. Това каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той коментира провелия се днес протест на родители във Варна.

По-рано днес родители от Варна се събраха пред сградата на инспектората по образованието в града, за да поискат незабавна смяна на учебниците в основния курс на обучение. Няма да оставя този въпрос нерешен, но не само с тези учебници, срещу които са протестирали родителите във Варна, заяви министър Танев. Той добави, че „единствено и само, след като има закон, могат да се правят нови планове и програми, и чак тогава ще дойде времето на учебниците”.

В Народното събрание в края на 2014 г. бяха внесени два проекта на закон за училищното образование.

Министър Тодор Танев участва в днешното заседание на парламентарната комисия по образование и наука, на което отговори на актуални въпроси на депутати.

Снежана Дукова (ГЕРБ) постави въпрос към министъра за промените в учебното съдържание, в учебните програми и в учебниците. Крайно време е учебниците да бъдат олекотени, осъвременени и да бъдат изчистени от идеологическо съдържание, защото много се забавихме и никой не харесва програмите от 2001 г, заяви Дукова.

Основната отговорност е да бъде приет законът за училищното образование, защото след него върви „веригата”, свързана с планове, програми и стандарти, каза министър Танев. „Голямата работа предстои, но няма да подпиша нищо, което е свързано с учебниците, ако те повтарят грешките от миналото или просто са артефакт на нещо, което е било преди повече от едно десетилетие”, заяви той.

Министърът посочи, че сега има различни методи на преподаване, например на математика и на история, и на всичко друго. МОН е ангажирано и с разработването на 18 държавни образователни стандарти, каза Тодор Танев.

Заместник-председателят на комисията Борислав Великов (Реформаторски блок) каза, че ще е добре, ако се приеме до Великден, ако не до средата на годината, законът за предучилищното и училищното образование. По думите на Великов 1 януари 2016 г. е добър срок да бъдат готови 18-те държавни образователни стандарти.

Източник: БТА