СОУ Емилиян Станев сред учредителите на Сдружение на музикалните училища
СОУ Емилиян Станев сред учредителите на Сдружение на музикалните училища / DarikNews.bg

Сдружение на музикалните училища в страната бе създадено в края на миналата седмица. Великотърновското СОУ „Емилиян Станев” е сред учредителите на организацията, която ще брани интересите на школата, в които усилено се изучава музика и хореография. Директорът на училището Кина Котларска е в Управителния съвет.Първата среща на сдружението бе домакинствана от столичното СОУ „Народни будители”. Присъствали са 16 от общо 25 училища в страната, които предлагат профилирано обучение по музика.

„Сдружението има за цел да обедини усилията на образователната общност у нас по отношение на обучението по музика. Това, което отчетохме, е негативната тенденция, че за около 10 години броят на училищата, предлагащи такова обучение е намалял от 290 на 25”, каза в интервю за Дарик Кина Котларска.

Според нея има обективни причини, които са свързани с необходимостта да бъде усъвършенствана системата на делегираните бюджети за ранното изучаване на музика от първи клас. „То не се финансира допълнително и излиза доста скъпо, защото става дума за индивидуални часове по инструмент или пеене. Много малко училища могат да си го позволят”, коментира директорът на СОУ „Емилиян Станев”.

На срещата е присъствал и заместник- министърът на образованието. Ваня Кастрева е коментирала, че първите предложения на сдружението са ползваеми и адекватни на ситуацията, като е уверила, че ще съдейства за реализирането им.