Парламентът освободи официално Цветан Гунев
Парламентът освободи официално Цветан Гунев / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът единодушно прие решение за освобождаване на подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев, ръководител на управление „Банков надзор”.

Проекторешението беше внесено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители. Като мотив за предлаганото решение вносителите посочат обстоятелството, че от средата на юни 2014 г. Гунев фактически не изпълнява правомощията си. В мотивите се казва, че към момента срещу него са повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор”.

Като допълнителна пречка за упражняване на правомощията му се явявало и отнемането по искане на прокуратурата на достъпа до класифицирана информация. С решение на Софийския апелативен съд Гунев е отстранен окончателно от длъжност, се посочва още в мотивите на вносителите.

В пленарна зала нямаше дебати по предложеното решение. В гласуването участваха 108 депутати и всички бяха „за”.

На 15 януари депутатите в Парламентарната комисия по правни въпроси гласуваха освобождаването на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Тогава народните представители гласуваха единодушно за освобождаването на Гунев от поста.