Политолог: Борисов плува все повече в свои води и се връща към старото си амплоа
Политолог: Борисов плува все повече в свои води и се връща към старото си амплоа / снимка: БГНЕС, архив

Фразата на Бойко Борисов за евентуална жена кандидат за президент звучи по-скоро като лоша новина за Росен Плевнелиев, защото зад тази „шега” прозира, че не той ще бъде фаворитът на ГЕРБ за поста. Това коментира в интервю за Дарик политологът от „Галъп” Първан Симеонов.

Той смята още, че с поведението си премиерът се връща към старото си познато амплоа, въпреки коментарите след изборите, че Борисов е „нов в своя политически стил”.

Първан Симеонов не смята, че управленската програма би предизвикала сериозно напрежение между партньорите в коалицията с някои от заложените мерки. Той обаче е по-скоро скептичен за реалния реформаторски резултат от коментираните мерки.

„Това правителство ще бъде заето преди всичко с оцеляването си. втората причина е, че някъде през март-април, когато отново избуи тази реформаторска енергия, тогава ще излизаме почти на финалната права на изборите наесен, а преди избори резки движения не се правят. И третата причина е, че свързана с цялостната социално-психологическа и икономическа обстановка, която изглежда „на ръба”. И публика, и управляващи, а донякъде и опозиция като че ли си дават сметка, че всяко клатене на лодката може да я обърне. Аз наистина не очаквам резки движения. Що се отнася до реформите вероятно ще има подобрения в определени сфери. Но ми се струва, че полека от лозунга „Реформи” ще преминем към лозунга „Стабилност”. Това ще бъде новия лайтмотив в идните месеци”, коментира Симеонов.

„Вече виждаме, че докато някои говорят за реформите в бъдеще време, министър-председателят вече започна да говори в минало време. Той казва „вече върнахме доверието на западните партньори”, „вече върнахме европейските пари”, „вече стабилизирахме държавата” някъде между минало и бъдеще време ще се загуби и основния реформаторски патос. Той вероятно ще бъде заменен с някакъв продукт, наречете го имитиращ, защото ще има сериозен медиен ефект, какъвто например ще бъде санирането на жилищата. Това може би ще бъде новия прочит на магистралите, спортните зали и южните дъги”, каза още Първан Симеонов.

Как прочетохте вие този интерес към фразата за евентуална жена президент. Чак се наложи самият Бойко Борисов днес да се обяснява, че се е пошегувал?

Симеонов: Това е лоша новина за Росен Плевнелиев. Аз лично прочетох в това, че не Плевнелиев ще бъде фаворитът на ГЕРБ за втори мандат. Думата „ще сложим президент” не изразява онова уважение, което трябва да имаме към президентската институция.

„Тези месеци ние се поувлякохме всички да говорим как Бойко Борисов е нов в политическия си стил. Да, имаше известно време, в което той изчакваше да говори последен. Вживя се, и то доста успешно, в ролята на диспечер в политическия процес и заигра една роля, която повече приличаше на президентска роля. Но вижте какво наблюдаваме напоследък – една крайно гъвкава позиция на даване на предимство ту на една, ту на друга група, преосмисляне на вече взети управленски решения. Струва ми се, че Борисов започва да се връща към онова свое амплоа, което добре познаваме ако трябва да намерим политически тълкувание на това, то е, че Борисов плува все повече и повече в свои води”, заяви още Симеонов.