Полицаи отказват подкуп от 3000 лв.
Полицаи отказват подкуп от 3000 лв. / снимка: БГНЕС, архив

Мъж и жена са задържани за опит да подкупят полицейски служители. Мъжът предложил на униформените 3000 лева, за да „забравят за случилото се”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 15 януари, около 15.00 ч., в столичния жк „Дружба” автопатрулен екип на Осмо РУ проверява лек автомобил „Тойота”, който подозрително дълго стоял спрян в непосредствена близост до търговски обект с монтирано до входа АТМ устройство. В колата са установени 27-годишен мъж от София и 26-годишна благоевградчанка. При започване на проверката полицаите открили в превозното средство саморъчно свита цигара с тревиста маса. В този момент мъжът предложил на униформените 3000 лева, за да „забравят за случилото се”.

Последвали обиски на двамата, както и претърсване в автомобила, при които са намерени и иззети три скимиращи устройства, капак за говорител с мини камера, две лайсни с камери, батерии и карта памет, свързани в едно техническо средство, 6800 лева, 2700 евро, 100 000 индонезийски рупии, таблет и газов пистолет. Претърсване е извършено и на жилищата на мъжа и жената, от където разследващите конфискували компютърни конфигурации и харддискове.

Направената справка в полицейските регистри показва, че двамата са криминално проявени за притежание на наркотици и взломни кражби. Изяснено е също така, че са били арестувани в Италия през 2013 г. за използване на данни от чужди платежни инструменти. Мъжът и жената са отведени в районното управление за срок до 24 часа, а по случая - образувано досъдебно производство.

След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура им е повдигнато обвинение. След изтичане на 72-часовата мярка за задържане, наложена им с прокурорско постановление, Софийският градски съд е постановил на за задържания мъж мярка „парична гаранция” в размер на 1000 лева.