ВАС прекрати делото за референдума за изборното законодателство
ВАС прекрати делото за референдума за изборното законодателство / Thinkstock/Getty Images

Върховният административен съд прекрати делото за референдума за изборното законодателство. Това се посочва в решение на съда.

Делото започна след жалба на инициативен комитет, начело с бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки. Според ВАС делото е от компетенцията на Административния съд в София.

Близнашки депозира жалба във ВАС след отказа на председателя на предишния парламент да уважи внесената подписка от Инициативния комитет за произвеждане на референдума и дадения едномесечен срок, за да бъдат отстранени нередовности в подписката, събрана в началото на 2014 г.

Протокол на ГРАО за проверка на подписите показа, че 36 674 от нужните 500 000 подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване. Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев народът да се произнесе дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път.

Комитетът, подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 парафа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. Най-много са невалидните ЕГН във формулярите - 63 296. Над 17 000 са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 - сгрешените адреси. На 17 юни парламентът отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет за провеждане на референдум с 88 гласа „за”, 71 „против” и 26 „въздържали се”.