Доживотен затвор и 400 000 лева искат родителите на убитата Алекс от Поморие
Доживотен затвор и 400 000 лева искат родителите на убитата Алекс от Поморие / снимка: Dariknews.bg, архив
Доживотен затвор и 400 000 лева искат родителите на убитата Алекс от Поморие
77476
Доживотен затвор и 400 000 лева искат родителите на убитата Алекс от Поморие
  • Доживотен затвор и 400 000 лева искат родителите на убитата Алекс от Поморие

Окръжният съд в Бургас даде ход на наказателното дело срещу Атанаска Георгиева за жестокото убийство на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие.

На първото заседание днес присъстваха бащата и майката на Алекс, обвинената за убийството Атанаска и нейната майка. Родителите на момиченцето настояват за доживотен затвор и 400 000 лева кръвнина.

Атанаска Георгиева е обвинена за това, че тогава е умъртвила умишлено второкласничката Александра, поставяйки две найлонови торби върху главата й, облепяйки ги с тиксо. Според документите убийството е извършено по особено жесток и мъчителен начин - чрез задушаване.

Тогава Атанаска заяви, че била ядосана от високия тон и самочувствието на момиченцето. В същия ден то се връщало от училище и отишло за малко в таванското помещение, което обвиняемата използвала. Двете се познавали бегло, като съседки. Там Алекс коментирала жилището, а когато видяла снимка на синовете на Атанаска, ги определила като „грозни”. Според извършителката точно в този момент тя взела решение да я убие.

Окръжният съд разпита пет вещи лица, изготвили 13 съдебни експертизи - медицински, биологични, дактилоскопни и технически. По искане на страните комплексната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на Георгиева ще бъде изслушана след като тя евентуално даде обяснения.

Подсъдимата заяви, че желае да направи това след разпита на всички свидетели.

Делото продължи с разпит на 12 свидетели, призовани за първия ден на процеса. В следващите три дни съдът трябва да разпита още 54 свидетели.

 

8-годишната Александра Тодорова бе убита на 10 април м.г. Тялото й бе намерено ден по-късно на таванския етаж на къщата, в която живее семейството й. 39-годишната Атанаска Георгиева е обвинена за това, че умишлено е умъртвила детето по особено жесток начин. От 11 април на Атанаска от Златоград бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Новини от Бургас