Откъде идват иронията, сатирата и цинизмът?
Откъде идват иронията, сатирата и цинизмът? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идват иронията, сатирата, цинизмът и какво точно означават? Къде са им границите?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Най-напред нека изясним нещо. Твърде много хора се заблуждават, че сатирата идва от сатир. Малко е иронично. Сатирата е латински термин, идва от satura, което значи буквално богат асортимент, какво ли не. Вероятно сте чували, че сатирата датира от древна Елада, от комедиите на Аристофан. И така връзката със сатирите е напълно естествена. Всъщност защо да е естествена? Защото те са гуляйджии и плейбои. И там е забавлението, ще кажете. Комедия идва от гръцки - комос-веселие, забавление и пея. Комедията е забавно пеене, което те кара да се чувстваш добре и е нормално сатирите да са пеели точно такива забавни песни или да са били техни герои. Никой не отрича това. Но думата сатира е нямала никакво отношение към жанра в Елада. Финтилиян- I век изрично споменава, че сатирата е строго римски жанр, при това поетичен и задължително в хекзаметър. Самият той е бил питан няма ли връзка със сатирите и отговорът му е бил, че дори да има, сатва дума за съвсем различни думи и не трябва да се бъркат. Сатурата е жанра, сатрите са си сатири.

Така в езика се появява едно доста странно объркване. Думата сатиричен идва от гръцките сатири, но терминът за изкуство сатира идва от сатура- пълно, многообразно. И по своя замисъл дори не е нужно да има общо със смеха. Сатурата е представяла точен поглед към обществото, не задължително смешен. Хумор значи буквално влажност. Хуморът е част от теорията за телесните течности на Гален, да не се бърка с певицата Галена и нейните телесни течности, и идеята, че балансът на телесните течности в човешкото тяло е отговорен за здравето ни. Така че тук терминът е по-скоро медицински, но ние и до ден днешен знаем, че хуморът си е здраве.

Сега да обърнем внимание на иронията. Тя идва от гръцки- eiron , буквално преструвка, извъртане на истината. Eiron е персонаж в гръцката комедия, който обикновено се подиграва. Иронията върви ръка за ръка със сарказма. Сарказъм пък означава буквално дера, разкъсвам плът. Иронията и сарказмът дълго време са използвани заедно, почти като словосъчетание. Например при Шекспир е така. Той говори за ироничен сарказъм. Това означава да те дерат чрез преструвка, да не ти казват директната истина, но въпреки това да носи болка. Днес между иронията и сарказма се прави конкретна разлика. Едното е по-меката форма, а другото е по-язвително и недоволно. Но тази разлика е внесена допълнително. Едното е по-скоро техника. Иронията е начина, по който казваш нещата, без да ги казваш директно, а другото е последствието от това, което си направил. Сарказмът значи разбирането, ефекта.

Що се отнася до цинизма, тук нещата са философски. Циниците или киниците са философите от школата на Антистен, макар че най-известният е Диоген от Синоп. Мрънкала един вид, но умни, които са критикували обществените норми и ценности без заобикалки. Името идва от хълм в Атина-Киносарг , макар че после ги свързват с киност -куче, което пък е вид ирония.

Обобщено сатирата е точно определен жанр, но сатирици могат да са всички, които пеят забавно, къде с преструвка и ирония, къде с директно дране - сарказъм без никакви заобикалки. Говорим вече за циници. Нищо от тези неща не е задължително да води до смях, а само до баланс на течностите както всъщност е хуморът. А ако и обществените течности се балансират, добре.

А къде се границите? Границите вероятно са там, където всичко е балансирано и всичко е одрано до край.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате