Папа Франциск: Днес светът страда от това, че не знае кога да заплаче
Папа Франциск: Днес светът страда от това, че не знае кога да заплаче / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск призова за съчувствие към страданията на децата, които живеят по улиците и които са жертва на проституцията и на дрогата, предаде Франс прес. Призивът главата на Римокатолическата църква отправи по време на среща във филипинската столица Манила с 30 000 младежи, преди да произнесе заключителната си меса по-късно днес.

На срещата, състояла се в сградата на католическия университет Свети Тома във филипинската столица, папата се запозна с 14-годишната Джун Шура, една от жертвите на трафика на дрогата и на проституцията, която разказа на папата за съдбата на изоставените от родителите си деца, които се опитват да оцелеят, като крадат понякога и които стават жертви на педофилите. Франциск се трогна от разказа на момичето, подпомагано от благотворителната организация Анак-ТНК, която съдейства на изоставени деца и която е ръководена от френския свещеник отец Матийо Дошез.

После друга тийнейджърка -12-годишната Глизел Ариес Паломар, също приютена от организацията на Дошез, попита папата защо толкова малко хора помагат на децата, сблъскали се с ужасяващи неща като проституцията и дрогата. Защо Бог позволява такива неща да се случват на деца, които не са съгрешили с нищо?, попита момичето и избухна в сълзи, след което се притисна до папата. Развълнуваният Франциск погали по главата и двете момичета и се опита да ги успокои.

Защо децата страдат толкова ли? Не може да се даде незабавен отговор на този въпрос. Едва, когато ние сме си поплакали, можем да отговорим на този въпрос. Не се страхувайте от сълзите, каза папата на испански.

Днес светът страда от това, че не знае кога да заплаче. Научихме ли се да плачем заради децата, които се дрогират или които са принудени да проституират? Ако не се научим да плачем, няма да бъдем добри християни, подчерта папата.

Главата на Римокатолическата църква отдаде почит на доброволка на 17 години, участвала в подготовката на визитата му вчера в град Таклобан и загинала, след като върху нея рухна част от скеле.

Когато погледна събралото се в университета множество и изслуша историите за личните драми на трима младежи папата подчерта, че има прекалено малко момичета в залата. Понякога сме прекалено големи мачовци. Жените са способни да задават въпроси, които мъжете не разбират. Когато следващият папа дойде в Манила, моля ви, нека да има повече жени, които да се срещнат с него, каза папата.

Той прикани младежите да допринесат за обновяването на страната, в която сигурността се подкопава от социалното неравенство и от корупцията, които Франциск не престава да критикува от идването си във Филипините в четвъртък. Главата на Римокатолическата църква подчерта и че хората предават Бог, като разрушават околната среда, предаде Ройтерс. Като служители на божието творение, ние сме призвани да направим от земята красива градина за човешкото семейство. Когато разрушаваме горите и почвата и замърсяваме нашите морета, ние предаваме благородната кауза, към която сме призвани, посочи папата.

Източник: БТА