Велико Търново получава 51,9 млн. лева от европарите за регионално развитие до 2020 г.
Велико Търново получава 51,9 млн. лева от европарите за регионално развитие до 2020 г. / Sofia Photo Agency, архив

Велико Търново се пребори достойно, за да има възможността през новия програмен период до 2020 г. да бъде сред десетте български града, които ще получат  финансиране за своите проекти, съобщават от общинската администрация. Средствата за старата столица по „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по ОПРР са в размер на 51,9 млн. лв. Разпределението на парите по проектите за всяка община се извършва съобразно броя на нейните жители.

Велико Търново вече е сред  десетте най-големи града в България, които са определени като двигатели на икономическия растеж (заедно с София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Благоевград и Видин). За периода 2007 – 2013 общината беше извън групата на най-големите, където сега попада, благодарение на добрите си демографските и икономически показатели.

Средствата по програмата ще може да се инвестират за обновяване на градските пространства, училища и детски градини, спортната и културната инфраструктура на територията на града. Около 20 % от европейския ресурс ще отиде за енергийна ефективност на публични и многофамилни жилищни сгради. Общината ще може да използва средствата и за създаване на зони за икономическо развитие. Всичко това вече е заложено в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. През тази година предстои да бъдат избрани приоритетните за града проекти и да стартира подготовката и изпълнението им.

Друга положителна разлика от настоящия програмен период за Велико Търново е, че вече общината ще има достъп до работа с т.нар. финансови инструменти и програми. Това са нисколихвени кредити, отново с европейски ресурс, за които общината или нейни търговски дружества могат да кандидатстват за проекти, генериращи приходи. Това най-често са инвестиции в областта на спорта, пазарите, болниците, големи градски пространства с потенциал, които носят приходи и Велико Търново ще се възползва от тях, посочват от кметската администрация.

Десетте най-големи български града ще получат близо милиард лева от еврофондовете за регионално развитие до 2020 г., става ясно от индикативното разпределение на средствата по новата Оперативна програма "Региони в растеж", която предстои Европейската комисия да одобри в следващите месеци, съобщава БГНЕС. Цялата ОПРР 2014-2020 е в размер на 1,54 млрд.евро (европейско и национално финансиране).

Амбицията на управляващите е първите проекти, които общините ще представят по т.нар. "Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие", да бъдат стартирани още в средата на 2015 г. или най-късно в навечерието на местните избори през септември.

С най-много пари от еврофондовете за "устойчиво и интегрирано градско развитие" ще разполага кметът на София Йорданка Фандъкова - 285,5 млн. лв. Бургас и Варна изпреварват Пловдив. Кметът на Бургас Димитър Николов ще разполага с бюджет от 103,6 млн. лв., а варненският градоначалник Иван Портних - 100,7 млн. лв. Кметът на града под тепетата Иван Тотев получава почти 97 млн. лв. Значително по-малко средства ще получат останалите шест града от топ 10 - Русе - 67,1 млн. лв., Стара Загора - 63 млн. лв., Плевен - 56,8 млн. лв., Благоевград 52,5 млн. лв., Велико Търново - 51,9 млн. лв., Видин - 45,6 млн. лв.

Едва 200 млн. лв. ще получат 28-те по-малки общини, които попадат в рамките на приоритетна ос 2 на "Подкрепа за периферни географски райони, най-силно засегнати от бедност" на ОПРР 2014-2020 г.