Доброволците в България са около 80 000 души
Доброволците в България са около 80 000 души / снимка: БГНЕС, архив

По статистически данни доброволците в България са над 80 000 души, а това е много малко, каза днес във Варна евродепутатът от ПЕС Момчил Неков. По думите му в ЕС с доброволчество са ангажирани 20% от населението и страната ни изобщо не се доближава до тази цифра.

Неков изрази надежда, че с промени в законодателството българите ще бъдат стимулирани да стават доброволци. Според него е задължително да бъдат изяснени редица проблеми - застраховането на доброволците, обучението им, пускането им в отпуск, без да се прекъсва трудовият им стаж.

Във Варна Момчил Неков се срещна с възпитаниците на социално-учебния професионален център (СУПЦ), които станаха носители на наградата на ЕП „Европейски гражданин на годината” за 2014 г. Младежите бяха отличени за помощта, която оказаха в квартал „Аспарухово” след катастрофалното наводнение през юни.

24-те доброволеца от центъра бяха номинирани за наградата от Момчил Неков през септември, а международното жури ги отличи в края на 2014 г. Директорът на СУПЦ Пламен Петров уточни, че на 23 януари младежите ще получат медали на церемония в Народното събрание. Той ще присъства и на тържество в Европейския
парламент, което ще се проведе на 25 февруари в Брюксел.

На срещата с доброволците днес Момчил Неков посочи, че те са доказали с действията си, че носят ценностите на Европа в сърцето си. Вие нямате материални неща, но сте запазили човещината си, а тя няма цена, посочи евродепутатът. Той подари на домакините си книги, свързани с историята на България, сред които и копие от тефтерчето на Левски.

Източник: БТА