Над 1000 души излязоха на протест срещу спирането на влакове
Над 1000 души излязоха на протест срещу спирането на влакове / снимка: БГНЕС
Над 1000 души излязоха на протест срещу спирането на влакове
77464
Над 1000 души излязоха на протест срещу спирането на влакове
  • Над 1000 души излязоха на протест срещу спирането на влакове

Над 1000 железничари и недоволни от спирането на влакове граждани се събраха на протест в Горна Оряховица.

„Не на разрухата в българската железница" беше мотото на митинга.

„В много краища на страната няма алтернативен превоз", коментираха синдикатите.

По думите им са събрани над 12 000 подписа в Североизточна България срещу спирането на влаковете.

„Няма да допуснем унищожаването на българската железница и няма да отстъпим от своите искания", добавиха от синдиката на железничарите.

Те настояват да се намерят средства за финансирането на железниците, да не се спират повече влакове, да не се закриват на гари и да не се съкращават хора.

Протестиращите поискаха спешно решаване на проблемите в българската железница в документ, който ще бъде изпратен до НС и премиера Бойко Борисов.

Междувременно към протестите срещу спирането на влаковете в страната се присъединиха и хора от София. Около 11 часа на Централна гара се събраха стотина души с протестни лозунги. Хората заявиха, че демонстрациите са в следствие на системните проблеми с БДЖ. Веселин Кирев от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" заяви, че протестиращите отправят официална покана към премиера Бойко Борисов да се повози с обедния влак до Банкя, като случая хората ще използват, за да изложат пред Борисов проблемите си.

„Проблемът в железницата е системен и непрекъснато тя губи пазарен дял, 25 години вече има срив в жп транспорта и това не може да продължава. Държавата трябва да заяви, че железницата е приоритет. Важно е също хората да знаят за какво отиват парите им", добави Кирев.

Шуменските железничари, които също се вдигнаха на протест, пък поискаха оставката на ръководството на БДЖ. Въпреки че вчера стана ясно, че повече влакове няма да бъдат спирани, а досега спрените ще се преразгледат - на жп гарата в града се събраха около 100 служители на железницата, техни близки и хора от Шумен и региона, които ежедневно пътуват с влакове.

Протестиращите ясно изразиха исканията си влакове да не бъдат спирани от движение и БДЖ да бъде стабилизирана.

„Въпреки че повече влакове няма да се спират ние искаме ясна стратегия за развитието на железницата в дългосрочен план. Искаме железницата да стане приоритет", заяви Румен Иванов - председател на синдикалната организация на работещите на шуменската гара.

Обявеният мирен протест на Цетрална гара в Пловдив днес не се състоя, заради неполучено разрешително за провеждане, но за сметка на това подписката срещу спирането на влаковете и за защита на работещите в системата на железниците продължава.

„За 3 дни сме събрали 650 подписа само в Пловдив и 15 хиляди в цялата страна", каза пред Дарик Стефан Петров от организаторите на инциативата.

Подписват се както пенсионери, студенти и ученици, така и редовни пътници, обясни Петров.

Подписката пред Централна гара ще продължи до 31-ви януари, след което ще бъде предадена на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски.

В същото време кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов се присъедини към организирания граждански и синдикален протест на жп гара Карлово.

„Ще останем единни и няма да отстъпим от исканията си. Става въпрос за хляба на хората, искаме си влаковете", каза д-р Кабаиванов пред протестиращите.

Стотици хора днес се събраха на жп гара Карлово, за да протестират срещу спирането на пътническите влакове. Сред тях бяха служители на БДЖ, граждани, пътуващи по тези линии, представители от Варна, Пловдив и населени места от общината, председателят на Общински съвет Карлово Стойо Карагенски, общински съветници, местни синдикални лидери.