Откъде идва името Венера Милоска?
Откъде идва името Венера Милоска? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва името Венера Милоска? Венера е намерена на Милос, а това е гръцки остров и очевидно е гръцка статуя. Защо не се казва Афродита Милоска, а Венера Милоска?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, Милос е гръцки остров. Неговият жител Йоргос Кентротас , най-обикновен селянин, на 8 април 1820 година открива останките от женска статуя. Не си го представяйте твърде романтично. Човекът не си е обработвал нивичката, а най-отговорно се е завирал в руините на древния Милос. Той бил нает от френския морски офицер Оливие Готие-изследовател на острова, и заедно с него открива разпарчетосаната статуя, включително и лявата и ръка, която държи ябълка Сещате ли се за „Съдът на Парис"? Афродита е с ябълка. Защо му трябва обаче на френския офицер Готие чак толкова спешно да намери антична статуя, че дори забърква в особени дипломатични преписки френския консул и отоманското правителство? Защото по онова време Милос е в границите на империята.

Находката е много ценна за французите. Пет години по-рано те трябва да върнат на италианците статуята на Венера Медицейска, която Наполеон им е отмъкнал. Венера Медицейска също е антична статуя и също не е на Венера, а на Афродита. Не е ясно кой е авторът, нито къде е намерена. Смята се, че е атинска, но нищо повече не се знае. Била е част от колекцията на Вила Медичи. Оттам Медицейска, не че Медичите са я направили. Смятана е за един от най- добрите образци на класическото изкуство и всички са се прехласвали по нея, а лорд Байрон дори и посвещава строфи. И естествено Наполеон решава да я свие. Това и прави. Замазва страховит дипломатически скандал, но през 1803 година Венера Медицейска пристига в Париж. Тази статуя е Венера, защото така е описана в документите и е добила по този начин популярност.

След падането на Наполеон обаче Франция е принудена да върне статуята във Флоренция, което французите преживяват много тежко, понеже те са си я откраднали, а сега трябва да я връщат. Затова френската страна отчаяно търси нова находка, която да замени славата на Венера Медицейска. Търси я чрез морските си офицери по гръцките острови в Егейско море, които плащат на местните селяни да им намират антични статуи. Ето как в момента, в който Кентротас намира нещото, Готие веднага съобщава в Париж за находката. Венера Милоска не е кой знае какво. Да, чудесен пример за антично изкуство, но не много по-различно от доста други образци. Париж обаче задейства пропагандната машина. Трябва да се убеди светът, че Венера Медицейска е едно нищо пред това тук. Няма Афродита - Венера Милоска. Във Франция се изтрепват да ахкат и охкат колко е велика тази статуя, сто пъти по-велика от Венера Медицейска.

В резултат на тази пропаганда е фактът, че днес вие знаете коя е Венера Милоска, без ръцете, но за Венера Медицейска е по-спорно знаете ли я. Разбирате, че при тези обстоятелства просто нямаше шанс статуята да не се нарича Венера, ако ще да е открита с надпис Афродита на гърдите. Ето ви причната за разминаването в имената.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате