България получи покана да организира Детската Евровизия
България получи покана да организира Детската Евровизия / снимка: БГНЕС
България получи покана да организира Детската Евровизия
77425
България получи покана да организира Детската Евровизия
  • България получи покана да организира Детската Евровизия

България е получила покана да бъде домакин на Детската Евровизия. Това съобщиха от Българската национална телевизия, които ще организират и излъчат певческата надпревара, ако преговорите бъдат успешни. Официалната покана е дошла от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), но преговорите още текат. Възможността конкурса да се проведе у нас идва след изключителното представяне на Крисия, Хасан и Ибрахим през ноември миналата година в Малта. Талантливите български деца завоюваха най-големия успех, спечелвайки второто място със 147 точки и подкрепата на журналисти и зрители от целия свят.

Поканата страната ни да организира Евровизия за деца идва от Европейския съюз за радио и телевизия. Българските участници от миналогодишното издание на надпреварата, която се проведе в Малта, Крисия, Хасан и Ибрахим се класираха на престижното второ място. Домакин на конкурса трябваше да бъде страната победител - Италия, тъй като нейният представител Винчено Кантиело изпревари българското трио с 12 точки.

До момента Италия не беше дала категоричен отговор дали се отказва от организацията на състезанието. Според италиански медии две групи причини обуславят отказа на италианците. Каналът RAI Gulp, който организира участието на Италия в конкурса, е насочен изцяло към децата, а това означава, че аудиторията му е концентрирана почти изцяло в една възрастова група. В същото време официалният сайт на Евровизия посочва, че RAI Gulp не разполага с необходимите средства за организацията в бюджета си, което означава, че предаването ще трябва да премине по някой от основните канали - RAI 1, RAI 2 или RAI 3, което пък ще доведе до последващи програмни проблеми, защото някое друго рейтингово предаване, за което вече е планиран бюджет, ще трябва да отпадне.

Тазгодишното издание ще бъде 13-о в историята на Детската Евровизия. За първи път конкурсът се провежда през 2003 година в Копенхаген. Досега България е участвала четири пъти в песенната надпревара - през 2007 г. с групата Бон-Бон, през 2008 г. с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов и миналата година с Крисия, Хасан и Ибрахим.

БНТ ще направи всичко възможно да реализира Детската Евровизия у нас, посочват от държавната телевизия.