Управителят на ВиК призова гражданите да излязат на улицата и да защитят водата на Търговище
Управителят на ВиК призова гражданите да излязат на улицата и да защитят водата на Търговище / Борислав Курдов
Управителят на ВиК Търговище призова гражданското общество да излезе на улицата и да защити водата на Търговище
77410
Управителят на ВиК Търговище призова гражданското общество да излезе на улицата и да защити водата на Търговище
  • Управителят на ВиК Търговище призова гражданското общество да излезе на улицата и да защити водата на Търговище

Предстоящата реформа във водния сектор е на път да оскъпи драстично и без това високата цена на водата в Търговище. За това алармира днес управителят на ВиК-дружеството в града Теодор Гяуров. Според него, въпреки че общините са поставени пред еднакви условия относно собствеността на ВиК-мрежата, за община Търговище това не е така. Търговище, Шумен и Велики Преслав ползват вода от язовир Тича. И докато за Шумен и Велики Преслав в нормативните документи е записано че активите са собственост на съответните общини, за Търговище собствеността е държавна.

„Това дава възможност сега или по-късно Министерството на регионалното развитие и благоустройството да участва с тези активи не в Асоциация ВиК-Търговище, където са сега, а в Асоциация ВиК Шумен, което значи, че водата ни ще се управлява от Шумен, гражданите ще плащат на ВиК Шумен, вероятно по-висока цена на водата, а водопроводът и помпената станция, изградени с дарение на Митрополит Андрей, ще ни бъдат отнети от държавата", заяви шефът на ВиК дружеството в Търговище.

Точно заради тези опасения до този момент община Търговище не е подписала документите за разпределение на активите между нея и държавата. Въпреки несъгласието на местната община, според Гяуров министерството ще вземе едностранно решение и ще наложи своята воля.

„Единственото, което ни остава, и на което се надявам, е гражданското общество да излезе на улицата и да защити водата на Търговище", заяви Теодор Гяуров.

Повече подробности относно проблема с водата на Търговище - чуйте от Теодор Гяуров в прикачения аудиофайл