Как спасихме кон
Как спасихме кон / Дарик Враца

Нали знаете какво е шахта. И за какво се използва. Да, ама ние във Враца си ги използваме и за друго. Да си гледаме коне, например.

„Спасете коня!“, помоли слушателка екипа на Дарик-Враца. Жената разбрала за животното, което собственикът гледа в шахта, случайно. И понеже не знаела към кого да се обърне – избрала нас като „сигурната последна инстанция“.

Историята с коня се оказа истинска. Открихме шахтата в източната промишлена зона във Враца, точно под „Техномаркет“. Още първите работници, които попитахме ни показаха мястото. Възмутени мъжете наговориха какви ли не неща против собственика на коня. А той за голяма наша изненада се оказа… земеделски производител.

По думите му кончето – на около 8 месеца, паднало в шахтата, когато завалял снега около Нова година. „Мислех, че са го откраднали, бях го вързал под навеса, а на сутринта го нямаше. Обикалях наоколо и чух да цвили. Така го намерих. Но не можах да го извадя. Опитахме с един приятел, но коня вече си е тежък. И сега го храня вътре. Не знам какво да го правя“.

„Извадете го. Ако завали и шахтата се напълни с вода?“ Мъжът ме поглежда с недоверие и заявява, че няма така опасност.

Съветваме го да потърси помощ на тел.112. Той пак ни гледа с недоверие. „Не знам. Ако ми искат пари – нямам. Не мога да платя.“ Ние обаче настояваме и мъжът се обажда.

 

Операцията по ваденето на коня тече в момента.

Но на мястото видяхме и други странни неща като това да се отглеждат телета в ремарке на ТИР. Било нормално каза човекът. Не знам. Може би по-компетентните органи ще кажат. Да не търсим и телетата след време в шахтите…