Борисов: Категорично „не” за падането на мораториума за добив на шистов газ
Борисов: Категорично „не” за падането на мораториума за добив на шистов газ / снимка: БГНЕС

Категоричният ми отговор е "не" за падането на мораториума за шистов газ, каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния блицконтрол. Той добави, че в дългосрочен план това може да се преразгледа, ако бъде предложена технология, която да не застрашава околната среда, и бе категоричен, че никой не може да оказва натиск върху него, защото позицията е ясно заявена.

Да казваме "никога" няма смисъл, при положение че се работи активно и ако се измисли технология, защо да не се възползваме от евтиния газ, посочи премиерът.

В отговор на друго питане Бойко Борисов каза, че няма държава от ЕС, през която да мине газова тръба, без да се спазват изискванията на Третия енергиен пакет. Той припомни, че в Брюксел са договорили интерконекторната връзка с Гърция да бъде финансирана 100-процентово от ЕК. Тогава ще имаме възможност да вземаме и от Гърция евтин втечнен газ. Имаме големи възможности да си диверсифицираме доставките, заяви министър-председателят.

Той съобщи за евентуална среща на високо равнище през февруари у нас, на която се очаква да бъдат обсъдени по-конкретно темите за Общия енергиен съюз, възстановяването на "Набуко Запад", което е в приоритетите на ЕК.

"Планът "Юнкер" би могъл да задвижи точно такива проекти - това е градеж, това е растеж, това е диверсификация, това е общ енергиен съюз и на базата на това - намаляване на цените на газа", коментира премиерът.