54 арестувани за възхвала на тероризма във Франция
54 арестувани за възхвала на тероризма във Франция / БГНЕС

Общо 54 души са арестувани във Франция след парижките атентати по силата на въведения неотдавна закон, който криминализира оправдаването на тероризма, предаде Асошиейтед прес. На прокурорите из цялата страна бе наредено да вземат строги мерки срещу използването на езика на омразата, срещу антисемитски и расистки изявления и възхвалата на тероризма, съобщи министърът на правосъдието Кристиан Тобира, цитирана от ДПА.

В окръжно, разпратено до всички прокурори и съдии, министерството на правосъдието посочва какви са законовите основания за задържане на онези, които оправдават парижките терористични актове, както и на хора, които прибягват до антисемитски и расистки изказвания и действия.

Сред задържаните е полемичният френски комик и коментатор Диодоне, срещу когото започна разследване по повод негово изявление, че "се чувства като Шарли Кулибали". Така комикът обединил името на джихадиста, убил четирима, с лозунга "Аз съм Шарли", подет от милиони демонстранти във Франция и по света, протестиращи вече седмица срещу тероризма. Диодоне преди е осъждан за антисемитски изказвания.

Сред задържаните има и 4-ма непълнолетни. Те са попаднали на мушката на властите, защото защитавали тероризма или устно заплашвали с тероризъм след нападението срещу "Шарли ебдо". Няколко от тях вече са осъдени по бързата процедура. 21-годишен мъж в Тулуза е получил присъда от 10 месеца строг затвор. Той бил арестуван, след като в трамвай изразил солидарност с извършителите на атентатите срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо", братята Саид и Шериф Куаши. Тъй като е пътувал без билет, мъжът се скарал с контрольорите. "Братята Куаши бяха началото, аз трябваше да бъда с тях, за да убием повече хора", казал той.

27-годишен мъж е бил осъден в Тулон на една година затвор, след като публикувал във Фейсбук снимки на джихадисти с коментар, оправдаващ кървавите атентати в Париж. Процеси по аналогични обвинения в Страсбург и Ница бяха отложени, но двамата обвиняеми са задържани в ареста. Първият е публикувал във Фейсбук снимка на автоматична пушка, поставена на земята заедно с няколко пълнителя и надпис: "С целувки от Сирия. Бай-бай, Шарли!" Другият е обвинен, че на два пъти е изкрещял към полицаи пред полицейското управление в проблемен район "100 процента Куаши".

Жител на френския град Души ле Мин е бил задържан, след като в нетрезво състояние блъснал колата си в друг автомобил. Той отказал да даде проба за алкохол, държал се предизвикателно и ударил шофьора на колата, която бил блъснал. Освен това 30-годишният мъж заявил пред полицаите, че братята Куаши е трябвало да убият повече хора. "Надявам се, че ще сте следващите. Вие сте прекрасна цел за терористи", добавил той. В резултат мъжът е получил присъда от четири години, лишен е от шофьорска книжка и гражданските му права ще бъдат ограничени в продължение на три години.

Няколко души бяха осъдени в Тулуза и в Орлеан за насилие, след като заплашили полицаи да ги застрелят с Калашников - оръжието, използвано от атентаторите в Париж, които отнеха живота на 17 души.

Френското правителство работи и върху нови правила за подслушване на телефонни разговори и по други специални разузнавателни мерки и средства, които да се използват в борбата срещу тероризма. Тези мерки трябва да бъдат ясни до следващата седмица, съобщи днес правителственият говорител Стефан льо Фол. Разработва се и по-задълбочен проект, който да преосмисли образователната и интеграционната политика в градската среда. Това е явно признание, че атентатите разкриват много сериозни проблеми на неравенството във Франция, особено в предградията на големите центрове, където се шири насилие и липсва справедлива жилищна политика.

Източник: БТА