Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Най-малко 3,7 милиона души в цяла Франция участваха в шествията срещу тероризма и в памет на 17-те жертви на ужасяващите атаки през изминалата седмица, предаде АФП, като цитира данни на властите и организаторите.

В манифестацията в защита на свободата на словото и демокрацията в Париж - Марш на солидарността участваха десетки ръководители и представители на много чужди държави и международни организации, начело с президента Франсоа Оланд. Многохилядни митинги на солидарност се проведоха и в десетки градове из Европа.

В Париж участниците в шествието са били между 1,2 и 1,6 милиона, а в другите градове - над 2,5 милиона. Министерството уточни, че не е било възможно точно преброяване поради небивало многобройното участие на хора в шествията.

Мирното шествие в столицата на Франция започна от Площада на републиката. "Ние сме Шарли", "Ние сме французи", "Свобода" - бяха сред плакатите и възгласите. На първа линия на площада в Париж бяха оцелелите редактори от "Шарли Ебдо", близки на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиричното издание.

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo

Днес Париж е столицата на света, заяви по-рано президентът на Френската република Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец.

Цялата страна ще се извиси към най-доброто, добави държавният глава по повод марша, който е в отговор на кървавите джихадистки атаки, отнели живота на 17 души във Франция и предизвикали шок в света.

Преди да се включат в историческата манифестация, Оланд прие в Елисейския дворец много чужди ръководители. Сред тях бяха британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който бе забелязан редом до палестинският президент Махмуд Абас, министър-председателите на Турция Ахмет Давутоглу и на Испания Мариано Рахой. Пристигна и руският външен министър Сергей Лавров, от името на САЩ пък взе участие правосъдния министър Ерик Холдър.

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo

Българският премиер Бойко Борисов също бе във френската столица.

Ръководителите на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също участваха в марша във френската столица.

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo

Световните лидери, хванали се ръка за ръка, бяха посрещнати с овации от множеството, след което последва минута мълчание за жертвите.

Всички те запазиха минута мълчание по време на шествието, с което изразиха солидарността и единството си в противопоставянето срещу тероризма. След това Оланд прегърна всеки от чуждестранните си колеги, които вървяха редом с него. С това участието на чуждестранните лидери в акцията приключи.

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo

Многохилядни митинги на солидарност се проведоха в десетки други градове из Европа.

Поне 15 хиляди души заляха днес централните улици на Брюксел в спонтанно шествие в памет на жертвите от атентатите в Париж и в защита на свободата на словото. Данните за броя на участниците са по източници от полицията. По улиците се виждат възрастни и деца, издигнали посланието "Аз съм Шарли", изписано най-често на френски, но и на много други езици. Някои от участниците носят макети на цветни моливи - оръдието на труда на разстреляните френски карикатуристи от изданието "Шарли ебдо". Шествието преминава под наслова "Заедно срещу омразата". Шествието бе свикано във "Фейсбук" по идея на журналисти, общественици и граждани. Те предупредиха, че не желаят на проявата да бъдат издигани политически или верски призиви.

Между 8 и 9 хиляди души се събраха днес следобед пред френското посолство в Берлин, за да изкажат солидарността си след атентатите във Франция. Хората, организирали се чрез "Фейсбук", се събраха около 15:00 ч. местно време в центъра на Берлин пред френското посолство, където от сряда се полагат цветя и свещи в памет на 17-те жертви. На стената на посолството също бяха прожектирани трите думи "Аз съм Шарли". Мнозина от присъстващите бяха дошли със семействата си, въпреки вятъра и студа, отбелязва АФП.

Точно в 14 часа по Гринуич събралите се на стълбите на Националната галерия в Лондон до площад "Трафалгар" се изправиха и вдигнаха ръце към небето. В тях те държаха моливи и плакати с надпис "Аз съм Шарли". Други бяха написали също "Аз съм евреин", "Свобода, равенство, сатиричност", или държаха френски знамена. В голям кръг, очертан на земята, беше нарисувано сърце с посланията "Аз съм Шарли", "Аз съм британски мюсюлманин" и "Да живее Франция!" На протеста в Лондон присъстваше и британският вицепремиер Ник Клег. Премиерът Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристката опозиция Ед Милибанд бяха в Париж, за да участват в шествието във френската столица.

В Израел над 500 души се събраха пред екран, на който пишеше "Ерусалим е Шарли". Присъстващите в залата на общинския съвет запазиха минута мълчание, държейки плакати с надписи "Аз съм Шарли" или "Аз съм френски евреин". "Всички ние сме мишени на тероризма, ние които също носим ценностите на свободата, равенството и братството. Днес всички сме френски евреи. Днес Ерусалим е Шарли", заяви кметът Нир Баркат, за което получи бурни аплодисменти. Равинът на Ерусалим Шломо Амар прочете молитва в памет на жертвите, четирима от които са евреи. Пиер Беснену, бивш лидер на френската еврейска общност, отбеляза обаче, че обществената мобилизация във Франция "оставя горчив вкус, защото бяхме много самотни след Тулуза". През 2012 г. в Тулуза беше извършен атентат срещу еврейско училище, при което загинаха три деца и учител. "Въпреки усилията на френските сили за сигурност, ние не можем да защитим нашите евреи във Франция", добави той.

Светът се обедини в историческия Марш на солидарността в Париж (СНИМКИ)
netinfo