Лидерът на Хизбула: Джихадистите вредят на исляма повече от карикатурите
Лидерът на Хизбула: Джихадистите вредят на исляма повече от карикатурите / снимка: БГНЕС, архив

Джихадистите по света вредят на исляма повече от творбите, които се подиграват с пророка Мохамед, заяви ръководителят на ливанското движение Хизбула Хасан Насралла, без да споменава атентата в редакцията на седмичника „Шарли ебдо”, предаде АФП.

„В този момент е по-необходимо от всякога да се говори за пророка поради поведението на някои терористични групировки, които претендират да са вярващи”, заяви Хасан Насралла. Шиитското движение Хизбула се бие редом със силите на Башар Асад срещу бунтовниците в Сирия, които са джихадисти-сунити. Според движението, така то защитава Ливан от екстремизма.

„Чрез своите отвратителни, насилствени и нечовешки действия тези групи навредиха на исляма и мюсюлманите повече, отколкото техните врагове, повече от книгите, филмите и карикатурите бяха обидили пророка”, добави лидерът на Хизбула. „Това са най-лошите действия в историята, които са навредили на пророка”, подчерта той.

Той визираше известният противоречив роман на Салман Рушди „Сатанински строфи”, за който през 1989 г. срещу автора беше издадена фетва от иранския аятолах Хомейни. През 2012 г. антиислямският филм „Невинността на мюсюлманите” предизвика протести в мюсюлманския свят.

През 2005 г. в датски вестник бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед, които бяха препечатани в „Шарли ебдо”. Насрала обаче нито спомена, нито осъди атентата в сряда срещу редакцията на седмичника, при който загинаха 12 души. Той направи алюзия за случая само, като заяви че след зверствата, извършени от джихадистите в Ирак, в Сирия, в Ливан, в Пакистан, в Афганистан и в Йемен, „бичът достигна днес и страните, които изнесоха тези екстремисти към нашите страни”. Много от джихадистите в Сирия и в Ирак са родом от западни страни, включително Франция, Великобритания и САЩ.

Източник: БТА