Би Би Си отмени забраната над изображения на пророка Мохамед след нападението срещу „Шарли ебдо”
Би Би Си отмени забраната над изображения на пророка Мохамед след нападението срещу „Шарли ебдо” / снимка: Guliver/Getty Images

Би Би Си промени редакционната политика за забрана на показване на изображения на пророка Мохамед след кървавото нападение срещу френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо”, съобщи лондонският вестник „Индипендънт”.

На 8 януари водещият Дейвид Димбълби бе заявил, че политика на Би Би Си е да не показва изображения на Мохамед. Той се позова на редакционно правило, че „Пророкът Мохамед не бива да бъде изобразяван под каквато и да е форма”. Това предизвика възмутени реакции на аудиторията след нападението срещу „Шарли
ебдо”, пише изданието.

Сега това правило е отменено, а Би Би Си заяви, че няма официална забрана. „Правилото е остаряло, отживяло и не отразява дългосрочната позиция на Би Би Си, че авторите на програмите имат свободата на редакционна преценка, със съдействието на екипа за редакционна политика, който да ги консултира по деликатни проблеми при всеки отделен случай. Това правило сега е преразгледано”, каза говорител на Би Би Си.

Телевизията показа за кратко корица на „Шарли ебдо” с илюстрация на пророка Мохамед в новинарска емисия за нападенията в Париж, добавя „Индипендънт”.

Източник: БТА