Откриха рядка пеперуда - на половина женски, на половина мъжки екземпляр
Откриха рядка пеперуда - на половина женски, на половина мъжки екземпляр / снимка: Guliver/Getty Images

Рядка пеперуда, засегната от гинандроморфизъм, бе открита от изследователи от университета Дрексел във Филаделфия, съобщи ЮПИ. Става въпрос за пеперуда Lexias pardalis. Крис Джонсън от университета бил много изненадан, когато я идентифицирал, докато излизала от пашкула си. Какавидата й била донесена от Малайзия.

Двете й десни крилца са с кестенява окраска на жълти и бели точици и са характерни за женските екземпляри от вида, докато двете й леви крилца са по-тъмни, оцветени са в синьо и зеленикаво и са типични за мъжките екземпляри. Според ентомолога Джейсън Уайнтрауб тази пеперуда е засегната от билатерален гинандроморфизъм, т.е. тялото й е разделено на две отделни части - женска и мъжка.

Гинандроморфизъм се наблюдава у птици и пеперуди и може да се дължи на неразделяне на половите хормони. Тази аномалия е изключително рядка. Учените обаче не знаят до каква степен, тъй като изследването й е пренебрегвано сред видовете, чиито представители на двата пола имат сходна външност.

Различията между двата пола са в резултат на селекция, при която най-често женските подбират мъжките си партньори в зависимост от някои черти, които след това се предават от едно поколение на друго.

Източник: БТА