Край на заложническата драма във Франция, терористите са ликвидирани
Край на заложническата драма във Франция, терористите са ликвидирани / снимка: БГНЕС

Край на заложническата драма във Франция. Ликвидирани са братята Куаши, обвинени за атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в сряда, и похитителят в еврейския магазин в Париж. По последни данни четирима от заложниците в супермаркета са били убити, а други четирима са тежко ранени.

Френската полиция щурмува почти едновременно двата обекта - в Париж и извън града, убивайки трима въоръжени мъже, държащи заложници. Смята се, че двама от тях са убийците от редакцията на "Шарли ебдо", предаде ДПА.

Откоси от стрелба и детонации се чуха първо в индустриална зона в градчето Дамартен-ан-Гоел, където полицията щурмува печатарска компания. Смята се, че там са се криели заподозрените за убийствата в "Шарли ебдо", вероятно държейки един заложник.

Двамата братя, 32-годишният Шериф Куаши и 34-годишният Саид Куаши, се появили, стреляйки по силите на реда, преди да бъдат убити. Смята се, че двамата са виновни за разстрела на 12 души в сатиричното списание "Шарли ебдо" в сряда.

Съобщава се, че заложникът не е пострадал, но най-малко един полицай е ранен при операцията.

"Нападението приключи. Заложникът е освободен", заяви кметът на града Мишел Дютруж в общинската уебстраница. „Благодаря на всички, отблизо и далече, които помогнахте за този успешен изход след един ужасен ден."

Няколко минути след щурма в Дамартен-ан Гоел полицията щурмува и супермаркета за еврейска (кашерна) храна в източната част на Париж, където въоръжен похитител държеше петима заложници. Съобщено бе, че той е 32-годишният Амеди Кулибали, издирван във връзка с убийството на полицайката вчера.

Следователите издирват и 26-годишна жена, за която се смята, че е негова съучастничка.

Кулибали е бил убит при щурма. По последни данни в супермаркета са открити телата на четирима души, но самоличността им все още се уточнява. Съобщава се и за четирима тежко ранени заложници.

15 заложници са били спасени от супермаркета в квартал Порт дьо Венсен в Източен Париж, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко един полицай е ранен при атаката. Първоначално властите казаха, че няма връзка между нападението срещу "Шарли ебдо" и втората престрелка вчера, но френски медии съобщиха, че братята Куаши и Кулибали са се познавали и са имали връзки с една и съща джихадистка мрежа.

Край на заложническата драма във Франция терористите са ликвидирани
netinfo

(Трима от терористите са убити, издирват жена, свързана с похитителя от парижкия магазин)

Полицията бе по следите на двамата братя от сряда след кървавата атака срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж, при която загинаха 12 души, 10 от тях журналисти.

Духовник от групировката "Ислямска държава" приписа на сунитската групировка отговорност за нападението срещу редакцията. "Ние започнахме с операция във Франция. Утре ще последва и във Великобритания, Америка и другаде", каза Абу Саад ал Ансари в проповед в контролирания от групировката иракски град Мосул. "Това е послание към всички страни, участващи в коалицията, която убива членове на "Ислямска държава", добави проповедникът.

Саид бе идентифициран като един от нападателите по снимки, каза снощи вътрешният министър Бернар Казньов. Неговата лична карта бе открита в откраднатата кола, с която убийците избягаха от местопрестъплението.

Сериозни опасения предизвикваше фактът, че двамата братя са тежко въоръжени, след като служител на бензиностанция съобщи, че е видял автомати "Калашников" и гранатомет в откраднатата кола вчера.

Около 88 000 полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на терористите и в операциите за гарантиране на безопасност след атентата.