Експлозии в парижкия магазин, където въоръжен мъж държи заложници
Експлозии в парижкия магазин, където въоръжен мъж държи заложници / БГНЕС

Три експлозии са били чути в еврейския магазин в Париж, където мъж държи заложници. Взривовете са избухнали след началото на операцията на командосите във френския град Дамартен ан Гоел, където двамата братя джихадисти Куаши, обвинени за убийството на 12 души в редакцията на парижкия седмичник "Шарли ебдо", държаха заложник.

Двама души загинаха, след като по-рано днес въоръжен мъж откри стрелба в магазин за хранителни стоки кашер  в Източен Париж. Мъжът взе най-малко петима души за заложници в магазина, който се намира близо до "Порт де Венсен" - един от входовете на Париж. Сред тях има жени и деца, посочва телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Свидетелка, чиято дъщеря е сред пленените, твърди, че убитите са много повече от двама и има много ранени.

По непотвърдена информация част от клиентите са успели да се измъкнат от магазина.

Часове преди Шабат магазините за хранителни стоки кашер обикновено са пълни с пазаруващи хора, сред които има както френски евреи, така и туристи.

Експлозии в парижкия магазин където въоръжен мъж държи заложници
netinfo
Полицията потвърди, че нападателят е заподозреният като извършител на стрелбата, при която вчера в Париж загина млада служителка на френската полиция. Мъжът е свързан с двамата джихадисти, обвинени за клането в редакцията "Шарли ебдо". Според запознат източник похитителят е познавал един от двамата братя Куаши. През 2010 година той е бил засечен заедно с Шериф Куаши.

Похитителят е казал на полицаите на местопрестъплението „Знаете кой съм аз. Ще държа тези хора тук, докато вдигнете блокадата от Дамартен ан Гоел и позволите на братята Куаши да си тръгнат", твърдят свидетели на стрелбата. Мъжът е тежко въоръжен с поне два автомата Калашников, съобщи Би Би Си. Той е заплашил да убие заложниците, ако полицията предприеме щурм срещу Шериф и Саид Куаши, барикадирали се в печатница в градчето Дамартен-ан-Гоел.

На мястото на инцидента са разположени специални части на полицията. Кварталът е напълно отцепен. На живеещите в близките сгради е забранено да излизат на улицата. Взети са всички мерки за охрана на намиращото се недалеч училище.

Френската полиция публикува снимките на мъж и жена, които се издирват за смъртта на полицайката, убита в престрелка вчера. Това са 32-годишният Амеди Кулибали и  26-годишната Хаят Бумедиен. Те са "въоръжени и опасни". Предполага се, че Амеди Кулибали е въоръженият мъж в магаззина в Париж.

Експлозии в парижкия магазин където въоръжен мъж държи заложници
netinfo
Същевременно заподозрените за убийството на 12 души в редакцията на парижкия седмичник "Шарли ебдо" братя джихадисти Куаши продължават да държат поне един заложник в печатаница във френския град Дамартен ан Гоел, североизточно от Париж.

Френските сили за сигурност са установили контакт и са започнали преговори с терористите, които са тежко въоръжени. Те се надяват на "мирен изход" от ситуацията, но това ще е трудно, тъй като братята са изразили желанието си "да умрат да мъченици"