Братята Куаши твърдят, че са готови  да умрат като мъченици
Братята Куаши твърдят, че са готови да умрат като мъченици / БГНЕС

Двамата заподозрени за нападението срещу седмичника "Шарли ебдо" Шериф и Саид Куаши са готови да умрат „като мъченици". Това са заявили самите те, след като френските сили за сигурност установиха контакт с тях. Специалисти по антитероризъм обаче се съмняват, че двамата терористи са на самоубийствена мисия, предвид досегашните им действия и плана за бягство, който са имали.

Двамата атентатори са обкръжени в сграда в индустриалната зона на френското градче Дамартен ан Гоел, разположено на 40 км североизточно от Париж.

Братята държат поне един човек за заложник. Френските сили за сигурност са започнали преговори с тях. Градът е отцепен от полицията и жандармерията.

Френско радио цитира мъж, който твърди, че е бил в печатницата, когато братята нахлули. Мъжът заявил, че дори стиснал ръката на единия от терористите, който изглеждал и бил въоръжен като полицай от френските специални сили и му казал да напусне сградата. Точните му думи били „Тръгвай си, ние не убиваме цивилни".

Французинът, чиято кола беше открадната от братята Саид и Шериф Куаши, също разказа срещата си с терористите: "Мъжът беше въоръжен с автомат. Той ми каза: "Излез от колата, трябва ни". Когато потеглили мъжете му казали да предаде на медиите, че това е "Ал Кайда" в Йемен".

По-рано днес източник от йеменското разузнаване заяви за Ройтерс, че единият от двамата братя е посетил Йемен през 2011 г. и се е срещнал с вече покойния проповедник от Ал Кайда Ануар ал Аулаки. Според източника през 2011 година Саид Куаши бил в Йемен за няколко месеца като чужденец, отишъл да получи религиозно образование, но няма потвърдена информация дали е бил обучаван от "Ал Кайда на Арабския полуостров" - един от най-активните клонове на терористичната мрежа.