Холандци и руснаци почетоха паметта на жертвите от атентата срещу Шарли ебдо
Холандци и руснаци почетоха паметта на жертвите от атентата срещу Шарли ебдо / снимка: БГНЕС

Десетки хиляди души се събраха в Холандия да почетат паметта на жертвата от атентата в Париж срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", предадоха ТАСС и Франс прес.

Траурни митинги се състояха над 30 града на страната, включително Амстердам, Ротердам, Хага, Утрехт и Айндховен.

Най-масово бе присъствието в Амстердам, където шествието от френското консулство до централния площад Дам бе оглавено от премиера Марк Рюте. В реч пред събралите се той отбеляза, че "свободата не винаги се постига лесно, но ние няма да позволим на никого да ни лиши от свободата ни".

Той бе подкрепен от кмета на Амстердам Еберхард ван дер Лаан, който заяви: "Главната ни задача сега е да не се страхуваме и да не се делим".

По данни на полицията в митинга в Амстердам са участвали около 18 000 души. Много от тях носеха табелки и плакати с надписи "Аз съм Шарли", както и цветя и свещи, които бяха положени до стените на президентския дворец в памет на загиналите в атентата.

В Ротердам кметът на града Ахмед Абуталеб увери на френски: "Тази вечер съм парижанин и съм Шарли, тази вечер сме парижани и всички сме Шарли". След съблюдаване на минута мълчание от събралите се хиляди души той заяви, че писалката и мастилницата са "най-силните оръжия".

"Най-лошото, което можем да направим сега е да отговорим на очакванията на терористите и да допуснем омразата и отмъстителността между народите да се настанят в сърцата ни", добави той.

В Хага се събраха около 1000 души на площад близо до сградите на парламента и правителството. Бе монтиран гигантски екран с надпис "Аз съм Шарли" и прозвуча мелодията на известната песен на Джон Ленън "Имаджин".

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Герт Вилдерс, известен с острите си изказвания против исляма, изнесе реч във видеообръщение.

"Това не е краят на проблема, а само началото. Трябва да се затворят границите, а военните поделения да бъдат изпратени да защитават нашите транспортни станции, улици и търговски центрове", заяви той.

Стотина души се събраха пред посолството на Франция в Москва в памет на жертвите от атентата срещу "Шарли ебдо. Те положиха цветя и запалиха свещи. Редица демонстранти държаха плакати с надписа "Ние сме Шарли" и карикатури.

"Няма значение страната, не е важно дали е станало във Франция или другаде по света. Трябва всички страни в Европа и другаде да подкрепят "Шарли ебдо", свободата на словото и свободата изобщо", каза френско-руската журналистка Александра Далсбаек.

На 7 януари при нападение срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който сред карикатурите си осмива и радикалния ислям, бяха убити 12 души - 10 сътрудници на изданието и двама полицаи.Ранени са още 11 души. Това е най-кръвопролитният атентат във Франция от половин век.

Източник: БТА