Британското разузнаване: Групировка в Сирия планира мащабни атентати на Запад
Британското разузнаване: Групировка в Сирия планира мащабни атентати на Запад / снимка: БГНЕС, архив

Шефът на британското вътрешно разузнаване МИ5 заяви, че ислямистка групировка в Сирия планира широкомащабни атентати на Запад, предаде Франс прес.

Генералният директор на МИ5 Андрю Паркър заяви, че има риск от нападения, които може да бъдат извършени от завръщащи се от Сирия бойци от различни групировки.

Въпреки че най-очевидната заплаха е тази на организацията "Ислямска държава", екстремистите от свързани с Ал Кайда групировки също представляват опасност, посочи той.

Паркър уточни, че ИД застрашава Великобритания по три начина: убийство на британци в Сирия, използването на Сирия като база за изпращане на членове обратно във Великобритания и в други страни за извършване на нападения и използване на пропаганда за насърчаване на британци във Великобритания да извършват нападения.

Той посочи, че умението на групировката да използва социалните мрежи е предало посланието й на практика във всеки дом във Великобритания, което е довело до редица нападения, много от които са били осуетени от службите за сигурност и полицията.

Вчера британски официални лица съобщиха, че ще има значително втвърдяване на граничните процедури на пристанищата и гарите. Испания също обяви мерки за засилване на охраната на важни обекти.

Източник: БТА