БДЖ спира неефективни влакове заради орязана субсидия
БДЖ спира неефективни влакове заради орязана субсидия / dariknews.archive

38 влака отпадат от разписанието на БДЖ от 12 януари. Основната причина е намалената с 40 милиона лева държавна субсидия за железниците. Заради по-малкото пари, които БДЖ ще получи през тази година, трябва да бъдат съкратени 5 милиона влак/километра или това са около 140 влака. Кои са следващите композиции, които ще отпаднат от разписанието, ще стане ясно до дни, а от началото на февруари и тези влакове ще бъдат спрени от движение.

В началото на следващата седмица 38 влака отпадат напълно от графика за движение на БДЖ, а 10 композиции ще се движат със съкратен маршрут. От държавната железница казаха, че това са най-неефективните влакове. Освен тях обаче предстои съкращаване на още повече от 90 влака, за да може "Пътнически превози" да се вместят в намалената субсидия, коментира Димитър Костадинов от БДЖ.

„По наши изчисления като брой влакове и маршрути - около 140. В момента не мога да коментираме точно кои влакове ще бъдат, тъй като все още се правят разчети. Това, което ще се намали, е свързано с ниската ефективност и натовареност на влаковете", каза той.

Освен влакове, съкратени ще бъдат и служители на "Пътнически превози". Броят, който сочат разчетите, е 1500 души. Според Костадинов драстични съкращения няма да има поне през първите месеци. „Разчетите са направени на 1500 човека, имайки предвид бюджета, който трябва да изпълним, за да излезем на някакъв положителен резултат в края на годината. Ще използваме естественото текучество и запълването на това текучество с вътрешен ресурс, за да се оптимизира системата. В момента преразглеждаме и хората, които са назначени на изпитателен срок и ако някои от тях не отговарят на изискванията, също да бъдат освободени", каза той.

В понеделник спират различен брой влакове по линиите Враца-Плевен, Карлово-София, Карлово-Сливен, Горна Оряховица-Стара Загора, Габрово-Царева ливада, Монтана-Бойчиновци, Лом-Брусарци, Мездра-Враца.
Със съкратен маршрут ще са композициите по направления Пирдоп-София, Пловдив-Чирпан, Мездра-Горна Оряховица, Пещера-Стамболийски.

От БДЖ уверяват, че няма да има железопътни линии, които да останат изцяло без влакове.