Френските сили за сигурност щурмуваха печатницата в Дамартен ан Гоел
Френските сили за сигурност щурмуваха печатницата в Дамартен ан Гоел / БГНЕС

След няколко часово затишие експлозия и стрелба се чуха от печатницата във френския град Дамартен ан Гоел, североизточно от Париж, съобщи Би Би Си. От сградата се издига дим. На покрива на печатницата се виждат френски командоси.

Двамата братя джихадисти Куаши, обвинени за убийството на 12 души в редакцията на парижкия седмичник "Шарли ебдо" в сряда, държат един заложник в печатницата.

По-рано днес френските сили за сигурност установиха контакт и започнаха преговори с терористите, които са тежко въоръжени. Те се надяваха на "мирен изход" от ситуацията, въпреки че братята изразиха желанието си "да умрат като мъченици", съобщава Би Би Си.

"Приоритетът е тази криза да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава без насилие", каза говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде. По думите му опитите да бъде установен контакт и да започне диалог с двамата братя, обсадени в печатница в градчето Дамартен ан Гоел, може да отнеме време. Той обаче предупреди, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.

Френско радио цитира мъж, който твърди, че е бил в печатницата, когато братята нахлули. Мъжът заявил, че дори стиснал ръката на единия от терористите, който изглеждал и бил въоръжен като полицай от френските специални сили и му казал да напусне сградата. Точните му думи били „Тръгвай си, ние не убиваме цивилни".

Французинът, чиято кола беше открадната от братята Саид и Шериф Куаши, също разказа срещата си с терористите: "Мъжът беше въоръжен с автомат. Той ми каза: "Излез от колата, трябва ни". Когато потеглили мъжете му казали да предаде на медиите, че това е "Ал Кайда" в Йемен".

Градът е отцепен от полицията и жандармерията, която провежда операция по "неутрализирането" на двамата братя, обвинени за нападението срещу "Шарли ебдо", съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от Франс прес.

Около печатницата, в която се намират нападателите, има няколко училища и много административни сгради. Полицията е наредила на хората да останат в стаите и да изгасят светлините. Учениците от три училища близо до промишлената зона, обсадена от полицията, са отведени в гимнастически салон, където ще бъдат предадени на родителите им, уточни на сайта си общината.

Парижкото летище Шарл де Гол затвори две северни писти за пристигащи полети поради близостта им до мястото на операцията по неутрализирането на двамата заподозрени, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Дамартен ан Гоел е разположен на 40 км североизточно от Париж.

По-рано днес френската полиция съобщи за престрелка и преследване в района на издирването на двамата братя, предадоха световните агенции. Сутринта Шериф и Саид Куаши са били в автомобил "Пежо", който откраднали в градчето Монтани Сент Фелисите, на 50 км североизточно от Париж.

Прокурорът на Париж опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица, съобщи Ройтерс. По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че един човек е загинал и няколко са ранени в престрелката. Очевидец, цитиран от Би Би Си, твърди, че поне двама души са били убити.

Френските сили за сигурност щурмуваха печатницата в Дамартен ан Гоел
netinfo
Междувременно източник от йеменското разузнаване заяви за Ройтерс, че единият от двамата братя, заподозрени в извършването на атентата срещу "Шарли ебдо", е посетил Йемен през 2011 г. и се срещнал с покойния днес проповедник от Ал Кайда Ануар ал Аулаки.

Според източника през 2011 година Саид Куаши бил в Йемен за няколко месеца като чужденец, отишъл да получи религиозно образование, но няма потвърдена информация дали е бил обучаван от "Ал Кайда на Арабския полуостров" - един от най-активните клонове на терористичната мрежа.

Роденият в САЩ радикален имам Ал Аулаки беше убит в Йемен в края на септември 2011 година при американски въздушен удар.

Полицейското преследване на братята Куаши бе подновено тази сутрин в северния административен район Пикардия. Към 7 часа по Гринуич няколко полицейски буса пристигнаха в тази зона на 90 километра североизточно от Париж, където се концентрира издирването от вчера, допълва БТА.

По пътищата в района на Лонгпон, където вчера вечерта бе последната голяма операция на силите на реда, военни и жандармеристи контролират достъпа и спират всички автомобилисти, напускащи селото, за да проверят багажниците на колите им. На автомобилен път, свързващ тази зона с Париж, са стационирани камиони на жандармерията.

Френските сили за сигурност щурмуваха печатницата в Дамартен ан Гоел
netinfo
От четвъртък елитните части на жандармерията и националната полиция претърсват региона Пикардия, където беше обявена максимална терористична тревога. През нощта френските сили са патрулирали по пътищата, проверявали са автомобилите, претърсвали са градините на къщите и улиците в търсене на двамата братя, припомня агенция „Фокус".

Елитните части на жандармерията и националната полиция са „разположени за проверка на обектите в зоната, в която е изоставена колата, използвана от двамата заподозрени, които са били идентифицирани от свидетел", заяви източник.

В четвъртък сутринта двамата братя обраха бензиностанция в град Вилер Котре. Те са откраднали бензин и храна и са избягали с „Рено Клио", на чиято задна седалка е имало оръжия. Номерът на колата е бил покрит.

Френските власти са задържали девет души в рамките на разследването за атентата срещу вестника „Шарли ебдо". Всички задържани са близки на двамата братята Куаши. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от нападателите", тъй като е бил идентифициран по снимка.