„Шарли ебдо” натрупа печалба от стотици хиляди само за часове
„Шарли ебдо” натрупа печалба от стотици хиляди само за часове / снимка: БГНЕС

Само часове след терористична атака срещу служители на френското списание „Шарли ебдо” онлайн изданието е натрупало печалби в размер на 70 000 евро.

Последният брой на изданието, излязло с тираж от 60 000 бройки, е продадено почти веднага след нападението срещу редакцията, при което бяха убити 12 души.

Само до обяд вчера стотици копия от изданието били продадени срещу 3 евро. От списанието обявиха, че следващата седмица ще се върнат със специално издание с тираж от 1 милион копия в памет на всички загинали в нападението и в отговор на световното възмущение от варварските убийства.

В същото време министърът на културата на Франция Фльор Пелерин съобщи, че властите ще отпуснат на сатиричния седмичник „Шарли ебдо” около един милион евро.

Според Пелерин сега служители на министерството търсят възможност за отпускането на публични средства в подкрепа на изданието. За това е необходимо да се предприемат съответни решения, тъй като законът не предвижда такава помощ за сатирични издания.

По-рано беше съобщено още, че създадената от издателите на френски вестници „Фондация на пресата и плурализма” отпуска на седмичника 250 000 евро.

Източник: БГНЕС